Política 17/01/2019

La policia espanyola deté setze persones a les portes de més protestes pel judici

Als detinguts, ja en llibertat, se’ls investiga per participar en el tall de vies a Girona per l’aniversari de l’1-O

M. Garcia / A. Mascaró / N. Orriols
4 min
La policia espanyola deté setze persones a les portes de més protestes pel judici

Girona / BarcelonaSetze detencions sense ordre judicial per un delicte de desordres públics. Aquesta és la macrooperació que va protagonitzar ahir la Policia Nacional a Girona i que el moviment independentista va qualificar d’“intimidatòria” i “arbitrària” per desmobilitzar la ciutadania a les portes del judici de l’1 d’Octubre. Al llarg del dia d’ahir diversos agents de paisà van detenir 16 persones acusades de ser els “màxims responsables”, segons la policia espanyola, del tall de les vies de l’AVE a Girona, que van organitzar els CDR l’1 d’octubre passat, amb motiu de l’aniversari del referèndum. Dos dels detinguts són els alcaldes de la CUP Dani Cornellà (Celrà) i Ignasi Sabater (Verges). Tots van sortir en llibertat amb càrrecs i pendents de citació judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però, malgrat les detencions i la versió de la policia, almenys tres dels detinguts van assegurar que no havien participat en la protesta. És el cas de l’alcalde de Verges, que és treballador públic i, segons va afirmar, l’1 d’octubre va anar a la feina i pot demostrar-ho. Així mateix, una de les dones detingudes, que no va voler revelar el seu nom, era a l’andana perquè cada dia va a Barcelona a treballar i “sempre” agafa el mateix tren al matí. El tercer cas és el del fotoperiodista Carles Palacio, que aquell dia hi era perquè estava treballant per La Directa i, a més, a les fotografies que li va ensenyar la policia quan el van detenir “es veu clarament que duia el braçalet identificatiu de premsa”, segons va subratllar. La majoria dels detinguts, un dels quals té discapacitat i el van detenir al seu pis tutelat, són membres de diferents col·lectius independentistes com els CDR, la CUP, La Forja o el SEPC. Un d’ells és el nebot del president de la Generalitat, Quim Torra. La Policia Nacional va engegar l’operació arran d’una denúncia d’Adif i va detenir onze dels acusats a casa seva o a la seva feina a primera hora del matí. Després que al migdia els deixés en llibertat, els agents van detenir cinc persones més, que també van sortir en llibertat. Els setze detinguts es van acollir al dret a no declarar. L’alcalde de Verges, a més, va denunciar que els agents el van ferir a la mà amb les manilles.

Protesta al Parlament

Els col·lectius afectats per les detencions van oferir una roda de premsa conjunta a la tarda per denunciar una “operació policial política” i cridar a la mobilització, a més d’exigir responsabilitats a l’Estat. “Les detencions d’avui són arbitràries i busquen intimidar”, va afirmar la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. “Només pretenen desmobilitzar la gent, no ho aconseguiran”, va afegir un dels portaveus de Poble Lliure. D’altres van ser més durs i també es van dirigir al Govern: Alerta Solidària va acusar els Mossos de “col·laboracionistes” i va demanar la dimissió de Miquel Buch.

La jornada de detencions també va tenir resposta des del Parlament. Els diputats de JxCat, ERC i la CUP van decidir marxar de les comissions per protestar contra les detencions sense ordre judicial. La diputada cupaire Maria Sirvent va acusar el president espanyol, Pedro Sánchez, la delegada del govern, Teresa Cunillera, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, d’“enviar encaputxats a detenir activistes”. És per això que la CUP va demanar la compareixença de Cunillera al Parlament, i va remarcar que no calien les detencions i que amb una citació judicial es podria haver notificat la investigació als detinguts. “S’està cuinant una causa general contra l’independentisme popular, amb un acarnissament amb els CDR”, va dir. Els comuns, per la seva banda, també van criticar les detencions però van rebutjar aturar l’activitat parlamentària. Ciutadans, en canvi, va anunciar que presentaran un escrit perquè s’investigui si els diputats han incomplert les seves responsabilitats i el PSC va acusar els independentistes de “lesionar” els drets de l’oposició.

Resposta ciutadana

Els advocats dels detinguts també van denunciar “irregularitats”. Benet Salellas va afirmar que l’operació estava basada en una investigació “molt mínima i barroera” feta només amb la comparació de fotografies de les xarxes socials i de les càmeres de seguretat de l’estació. També va retreure als agents que no li deixessin assistir els seus clients fins hores després de la seva detenció, i que en un primer moment no el deixessin entrar “si no parlava castellà”. A més, a primera hora del matí la Policia Nacional va afirmar que va ser el jutjat d’instrucció 4 de Girona el que va ordenar les detencions, però el TSJC va desmentir-ho. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va denunciar que l’agent que dirigia l’operatiu “va ordenar les detencions sense cap element objectiu que les justifiqués”.

Durant el dia, més de dues-centes persones es van concentrar davant la comissaria per mostrar el seu rebuig a les detencions. Unes protestes que es van allargar tot el dia i que van acabar al vespre amb una concentració amb milers de persones a la plaça 1 d’Octubre de Girona. També a Barcelona centenars de manifestants es van concentrar a la Prefectura de Policia de la Via Laietana i van ocupar les vies a l’Estació de França -una acció que va acabar sense incidents-. A les portes del judici de l’1 d’Octubre i amb més mobilitzacions a l’horitzó, la policia espanyola actua.

stats