AVANTÍTOL
Política 03/05/2019

Deu minuts a peu entre les ‘dues Espanyes’

Un carrer separa Chueca i el centre, on va arrasar l’esquerra, de Salamanca, on Vox va ser tercera força

Germán Aranda
4 min
Unes noies conversen assegudes a un banc a la plaça Pedro Zerolo, del barri de Chueca, ahir a Madrid.

MadridLes dues Espanyes estan molt més a prop sobre el mapa que no pas ideològicament. Almenys al cor de la capital, Madrid, on només cal travessar un carrer per anar de dos dels feus més importants del PP i de Vox, els senyorials barris de Salamanca i Chamberí, a Chueca i Malasaña, dos nuclis on el PSOE i Podem van arrasar respectivament, com a tot el districte central de la ciutat. Dels passejos tranquils i en família per les botigues de luxe del carrer Serrano fins a les nits de texans gastats d’estudiants asseguts a terra i cervesa de llauna comprada a un venedor ambulant a la plaça Dos de Mayo només hi ha uns minuts a peu i tot un sistema de creences.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al districte del centre de Madrid, el partit més votat va ser el PSOE amb 20.519 vots, seguit molt de prop per Unides Podem, amb 19.602 vots, que es va imposar a Atocha, Lavapiés i a alguns departaments censals de Malasaña, segons dades del ministeri d’Interior. Ciutadans i el PP van empatar amb poc més d’11.000 vots, mentre que Vox en va obtenir 6.500. La suma de les esquerres dona uns 40.000 vots i la de les dretes 22.000.

A l’altre cantó de la plaça Colón, o bé travessant la Puerta de Alcalá, el barri de Salamanca ens parla d’un país oposat on les dretes sumen 66.000 vots i l’esquerra en treu poc més de 23.000. Allà, el PP continua liderant (28.988 vots), seguit de Cs (19.538). Vox hi va ser tercera força amb 16.267 vots, lleument per sobre del PSOE de Sánchez, que en va treure 15.474, i amb més del doble de vots que Unides Podem, que es va quedar amb 7.992 suports.

El Manuel, veí de Salamanca i director comercial jubilat, de 78 anys, no ha deixat mai de votar el PP i està convençut que ho continuarà fent malgrat que creu que “Rajoy ho va fer molt malament” i que “Feijoó és molt millor que Casado”. No creu que Vox sigui un partit d’extrema dreta: “és dreta, dretona, tant de bo tots els partits extremistes fossin com Vox”, i de fet hi està d’acord en algunes propostes. “Quatre o cinc amics meus, exvotants del PP, sí que s’han passat a Vox”, explica.

A pocs metres, amb bosses d’una important marca de roba, la Beatriz, de 51 anys, i una amiga que prefereix no parlar es mostren molt orgulloses del seu vot a Vox. “Estic farta de tots els partits polítics i tot el que diu Vox coincideix molt amb el que penso, tant en matèria d’immigració, com de gènere, com en l’àmbit territorial”, diu.“El PP s’ha quedat molt avorrit, pesat i entre dues aigües. Tots els meus amics han votat Vox”, afegeix la Beatriz, que no treballa i està casada amb un alt funcionari del ministeri de Justícia.

L’Ana, de 73 anys, és una veïna del barri que també ha votat Vox perquè creu que “Rajoy i la corrupció van enfonsar el PP” i que “Casado és massa jove i està envoltat de gent sense experiència ni cultura”. Al seu entorn familiar “tothom ha votat Vox i el PP”, afegeix.

Els únics votants d’Unides Podem que trobem al barri, la Irene i el José Carlos, tots dos administratius de 31 anys, viuen en realitat a Chueca, barri d’esquerres. “Els de Podem són progressistes i més tolerants”, defensa la Irene. “És important que vulguin que tributin més les rendes més altes”, afegeix el José Carlos. Freqüenten poc el barri de Salamanca i el reconeixen com un barri “més senyorial, amb gent més gran, més familiar i tradicional”, diu la Irene. “Aquí de vegades els diumenges els homes passegen el gos en trajo i corbata, van a missa...”, diu el José Carlos. “No connectem gaire amb la gent d’aquí. Cadascú viu al seu barri. Hi ha com un mur a Colón, i allà es veu poca gent de Salamanca”, afegeix.

Aquest mur el podem ubicar a la plaça Colón, presidida per la bandera espanyola més gran de l’estat, de 294 metres quadrats, i lloc escollit per Vox per tancar la campanya. A mesura que ens endinsem a Chueca, gairebé no queda rastre de les banderes espanyoles dels balcons de Salamanca i, en el seu lloc, hi trobem les de l’arc de Sant Martí. És un ambient on els turistes conviuen amb una classe mitjana i treballadora que, malgrat la gentrificació, manté l’essència del barri. Passa el mateix a Malasaña, on la plaça Dos de Mayo és un dels epicentres de la vida nocturna més alternativa, amb els murs pintats i la gent bevent i fumant al terra. Cinc votants de Podem, un del PSOE, dos del PACMA i un vot nul és el balanç d’una ràpida ronda de preguntes.

“És curiós que travessant un carrer hi hagi tant de contrast, només cal veure la diferència de gent a les terrasses. Això no passa a altres ciutats”, diu la Maria, estudiant de Pamplona de 22 anys i una de les votants d’Unides Podem que identifica “l’home amb camisa, jersei al coll i mocassins” com a estereotip de Salamanca i Chamberí. En efecte, a vuit minuts de Dos de Mayo, només cal el carrer Carranza, que separa el centre de Chamberí, per arribar a la seu de Vox, que està a 600 metres de la del PP. A Chamberí les dretes s’imposen a les esquerres amb 56.000 vots (13.000 de Vox) contra 26.000. En el còmput global de Madrid, la dreta va aconseguir el 52% dels vots a les generals, xifra que pot ser un avís per l’alcaldessa Manuela Carmena i els candidats a les autonòmiques.

stats