DIARI DE CAMPANYA DE CIU
Política 12/05/2014

Un compromís en tercera persona

Ramon Tremosa busca projectar imatge d'unitat amb Unió a l'hora de defensar el dret a decidir a Brussel·les

Oriol March
2 min

Barcelona"Garanteixo als votants de CiU que en temes de país i de dret a decidir Convergència i Unió votaran sempre el mateix. D'aquest compromís en respon Ramon Tremosa i Balcells". En aquests termes s'ha expressat aquest dilluns al matí el candidat nacionalista a Brussel·les després que Jean-Claude Juncker, cap de files del PP europeu a presidir la Comissió Europea, s'arrenglerés amb Mariano Rajoy "al 100%" a l'hora de negar la consulta del 9-N. Tenint en compte que Unió forma part dels populars europeus –CDC integra els liberals, proclius al dret a decidir–, era previsible que Tremosa s'hi referís en algun moment de la campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"CiU actuarà com un bloc", va insistir l'eurodiputat nacionalista, que ha assegurat –no és cap sorpresa– que a la consulta del 9-N optarà pel doble sí. Aquest perfil nítidament independentista li va costar tenir una mala relació amb Salvador Sedó, que al llarg de la passada legislatura va representar Unió al Parlament Europeu. Sedó ha estat rellevat per Francesc Gambús com a candidat democristià després d'un convuls procés intern dins la federació, i la intenció que tenen els nacionalistes és tancar files amb el dret a decidir i la consulta. Tot el que ve després –orientació de vot al 9-N i passos cap a la independència– és un debat que encara no s'ha abordat.

En tot cas, les paraules de Juncker obren un filó que els adversaris de CiU aprofitaran per furgar en les diferències internes que existeixen a la federació i que els dirigents nacionalistes miren de minimitzar en aquests dies de campanya. De moment el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, evita qualsevol tipus de declaració polèmica i se centra en carregar contra el tripartit –ho va fer en l'obertura de campanya– i en lloar les virtuts de pertànyer a Europa. El blindatge preventiu de Tremosa, expressat en tercera persona, és una manera de protegir-se dels adversaris i de les polèmiques internes. Que, sovint, són més perilloses que els atacs externs.

stats