'The Wall Street Journal' es fa ressò de la "batalla" de l'Estat per impedir que Catalunya expliqui el procés al món

L'influent diari nord-americà recull les estratègies de les ambaixades espanyoles per desactivar els actes del Diplocat a l'exterior

Des d’aquesta setmana, Catalunya té per primera vegada  una conselleria d’Exteriors dedicada a explicar el procés al món a la recerca de suports. Fa mesos, però, que la diplomàcia catalana treballa, sovint amb discreció, per fer pedagogia i refutar els arguments contraris a la sobirania de Catalunya que escampa la diplomàcia espanyola. L’influent ' The Wall Street Journal' es fa ressò aquest diumenge,  en un article signat des de Lituània, de la " lluita" entre el govern de la Generalitat per explicar el procés al món i l'aparell diplomàtic de l'Estat per contrarestar-lo. L'article és portada en l'edició digital europea.

El diari nord-americà parla directament de "batalla" diplomàtica i posa com a exemple  un acte del Diplocat, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, a la Universitat de Vílnius, la capital lituana, encapçalat pel secretari general de la institució, Albert Royo, que apareix en la foto principal del reportatge. L'ambaixada va enviar-hi un representant perquè hi intervingués públicament. El funcionari va qüestionar els arguments que estaven donant els ponents explicant que la secessió és il·legal i que no és viable econòmicament.

"El govern espanyol té l'avantatge en la batalla per l'opinió pública internacional, i ha mitigat en part els esforços diplomàtics de Catalunya", explica el corresponsal a Madrid, Matt Moffett, des de Vílnius.

Setmanes després, en un altre acte a la Universitat de Cracòvia, a Polònia, l'Estat  hi va enviar un membre de Societat Civil Catalana, en aquest cas per intervenir com a ponent. Sovint, l'ambaixada espanyola "pressiona" la universitat per incloure en el programa una "contrapart" a la versió que podien donar els enviats catalans, tal com explicaven fonts del Diplocat a l'ARA.

El reportatge de 'The Wall Street Journal' explica l'obstinació del govern de la Generalitat per fer arribar el procés independentista "a les universitats, els parlaments i les redaccions de tot el món". El Diplocat –remarca el diari nord-americà– ha aconseguit publicar articles d’opinió en uns 60 diaris de tot el món, entre els quals destaquen ' The Guardian', a la Gran Bretanya, i el ' Correio Braziliense', al Brasil. També destaca reunions de la diplomàcia catalana amb diputats de Bèlgica, l’Uruguai o el Paraguai, i la  moció aprovada pel Parlament danès demanant diàleg entre Madrid i Barcelona.

El govern espanyol ha intentat posar bastons a les rodes a gairebé "cada pas del camí", diu el diari, que cita les declaracions del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, quan va dir que una consulta d'autodeterminació seria "un cop d'estat institucional". Moffett il·lustra l'enfrontament amb unes declaracions de l'escriptor Albert Sánchez Piñol: "El Diplocat i el cos diplomàtic espanyol són com gat i gos".

 

Més continguts de