BONES PRÀCTIQUES
Política 30/04/2015

Dràstica millora de tots els partits menys IU en transparència

M.f.f.
2 min
Dràstica millora de tots els partits menys IU en transparència

MadridD’un suspens a un notable alt

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Detallar amb què es gasten els diners públics durant les campanyes electorals, fer públic l’últim informe presentat al Tribunal de Comptes o l’explicació del que gasta cada delegació del partit. Eren paràmetres que la majoria dels partits de l’Estat ni de bon tros s’havien plantejat de publicar a la seva pàgina web en els últims anys. Però l’avaluació de l’ONG Transparència Internacional fa just un any, a les portes de la campanya de les europees, els va fer canviar d’opinió. Llavors la majoria van suspendre, de lluny, en transparència, amb una mitjana d’un 4,7 sobre 10. Ara la majoria de formacions s’han posat les piles i, en un test bàsic que inclou deu tipus d’informacions que han de publicar a la seva pàgina web -independentment que siguin correctes, ja que l’ONG no ho controla-, han tret una mitjana de 8,3.

PSOE, C’s i UPyD lideren el rànquing

Els socialistes, Ciutadans i UPyD encapçalen el rànquing amb la màxima nota. Les tres formacions han firmat un conveni de col·laboració amb l’ONG, de la mateixa manera que Convergència, que passa d’un 3,5 el 2014 a un 8,5. Dels partits catalans el més mal puntuat és Unió, amb un 7, tot i que millora substancialment del 2,5 que va treure l’any passat, mentre que ERC passa d’un 5,5 a un 7,5. Esquerra Unida treu aquest any la pitjor nota, amb un aprovat just, un punt per sota del 6 de l’any passat.

Un test més dur per a l’any vinent

L’índex de Transparència Internacional, però, és qüestionable en alguns aspectes, ja que no avalua la corrupció en un partit, admeten des de l’ONG. Preguntada sobre si actualitzar l’índex amb uns resultats tan positius mentre la percepció de la corrupció política a l’Estat no fa més que créixer en les diferents enquestes del CIS, l’organització respon que “calia actualitzar-la perquè el rànquing no es faci servir de manera indeguda durant la campanya”. “Seria injust que es fes ús de les dades de l’any passat”, van assenyalar ahir en roda de premsa. Tot i això, la majoria de partits s’han afanyat a presumir de bons resultats. Des de Transparència Internacional es comprometen l’any vinent a endurir els paràmetres de l’índex. “L’avaluació és un mitjà més que no pas una finalitat”, argumenten.

stats