Política 27/05/2012

Duran limita el pla B a una consulta popular

Duran i Lleida veu amb recel el pla B de la Hisenda pròpia d'Artur Mas, però sí que està disposat a donar suport a una consulta popular. ERC va demanar ahir al president Artur Mas que "faci quadrar" el seu soci.

Sara González
2 min
Duran limita el pla B  A una consulta popular

BARCELONAEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va posar ahir límits al que ell considera que hauria de ser el pla B si fracassa la reivindicació del pacte fiscal. Si bé divendres va deixar clares les seves recances a impulsar unilateralment una Hisenda pròpia al marge de la legalitat, com defensa Artur Mas, ara puntualitza que sí que donaria suport a una consulta popular sobre el nou model de finançament convocada pel Govern. Per ERC, però, no n'hi ha prou: demana a Mas que "faci quadrar" el seu soci.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel líder democristià la prioritat és convèncer "com més partits catalans millor" per tenir "més pes polític i més transversalitat", una fórmula que considera la garantia de l'èxit a l'hora de fer una defensa conjunta davant Mariano Rajoy. "A partir d'aquí, si el govern central no atén la nostra petició, haurem d'estudiar la manera de reivindicar que es posi fi al nostre dèficit fiscal", va dir en l'Aplec del Cargol de Lleida.

Segueix, per tant, resistint-se a donar suport als plans de Mas, com la vicepresidenta del Govern, la democristiana Joana Ortega, que divendres també va afirmar que "no és de sentit comú" amenaçar amb mesures unilaterals quan s'està negociant. "No és lícit que el segon d'un govern esmeni el líder", va furgar la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va reclamar a Mas "que faci quadrar els seus consellers en el tema de la Hisenda pròpia". Els moviments d'Unió molesten profundament els republicans, que volen evitar que s'aigualeixi la demanda del concert econòmic o un pla B contundent si Madrid no atén la reivindicació. Les declaracions de Duran i Ortega donen "munició als que s'oposen al fet que Catalunya tingui un finançament just i acabi amb l'espoli fiscal", segons Rovira.

El cert és que el Govern passa a hores d'ara per un moment de divisió encara insòlit en aquesta legislatura. Tot i les crítiques públiques dels dirigents d'Unió, CDC s'ha fet l'orni i segueix defensant la via de tirar pel dret. "Si no aconseguim la #hisendapropia via pacte fiscal hi ha una cosa ben clara: en el nostre diccionari la paraula resignació no existeix", va dir ahir al Twitter el secretari d'organització de CDC, Josep Rull. I és que, si bé l'executiu de Mas comença a trepitjar el fre perquè, sense incomodar ERC, la cimera de líders de dimecres no escenifiqui un trencament amb PSC i PP, el partit que lidera Oriol Pujol segueix amb la seva estratègia de formar activistes per la Hisenda pròpia. Ahir van fer jornades de formació de dinamitzadors la federació de CDC de l'Esquerra de l'Eixample a Barcelona i la del Camp de Tarragona.

Reunió de Navarro i Junqueras

Per la seva banda, després de reunir-se amb Duran i la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va requerir al líder d'ERC, Oriol Junqueras, trobar-se abans de la cimera per mirar d'acostar posicions. Navarro està recuperant centralitat amb aquestes trobades, tot i que fins ara tan sols s'ha reunit amb el sector conservador del Parlament. Finalment es trobarà dilluns amb Junqueras, que recela de la possibilitat d'un acord amb el PSC que allunyi l'anhel de la independència fiscal.

stats