Política 27/03/2014

ERC rebutja la declaració institucional del Congrés en memòria de Suárez

Els independentistes es neguen a acceptar un text que parla de transició "exemplar" a la democràcia

Efe
2 min

MadridERC i Amaiur han mostrat el seu rebuig al text de la declaració institucional que en principi tenia previst aprovar aquest dijous el Congrés dels Diputats en memòria de l'expresident del govern espanyol Adolfo Suárez, ja que entenen que pretén imposar un relat fictici del que va suposar la Transició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si no s'aconsegueix un acord en el si del grup mixt, on Amaiur i ERC tenen majoria, la declaració institucional quedarà bloquejada, ja que és necessària la unanimitat de tots els grups parlamentaris.

En roda de premsa, el portaveu d'Amaiur, Xabier Mikel Errekondo, ha mostrat el seu respecte a la família per la mort de l'expresident, però ha deixat clar que el seu partit no donarà suport a cap declaració per "enaltir la figura de Suárez".

"Hem de fer una lectura molt crítica del que va suposar la seva figura", ha subratllat Errekondo, que ha insistit que la seva formació no legitimarà un president que va negar, al costat del rei, el dret a decidir del poble basc "amb la protecció i connivència de l'exèrcit".

Segons la seva opinió, la recent sentència del Tribunal Constitucional que anul·la la declaració del Parlament de Catalunya sobre la sobirania del poble català és la "plasmació pràctica" del "fracàs " de la "mal anomenada Transició", que es va basar "en els principis del franquisme".

Per la seva banda, fonts d'ERC han assegurat a Efe que, per ara, tampoc poden acceptar el text de la declaració que se'ls ha presentat, que parla d'una transició "exemplar" a la democràcia a Espanya.

A més, han recordat que ERC seguia a la clandestinitat temps després que el Partit Comunista d'Espanya fos legalitzat.

Si no s'arriba a un consens unànime abans del moment de la votació, prevista per a primera hora d'aquesta tarda, no serà possible l'aprovació de la declaració institucional.

Fonts parlamentàries han assegurat a Efe que, en aquest cas, el president del Congrés, Jesús Posada, s'ha de limitar a pronunciar unes paraules en memòria de Suárez i es guardarà un minut de silenci d'homenatge i tribut a l'expresident del govern espanyol.

stats