Política 30/06/2018

Junqueras: "ERC es va haver de carregar tota la feina per salvar l'1 d'octubre. Sentiu-vos-en orgullosos"

Els republicans comencen la conferència nacional reivindicant la llibertat dels presos polítics

Aleix Moldes
5 min
Imatge d'Oriol Junqueras a la pantalla, mentre Gabriel Rufián llegia la carta que ha enviat des d'Estremera

L'Hospitalet de Llobregat"Cap partit ha donat tant per arribar fins aquí. I cap està pagant un preu tan alt. Sentiu-vos-en orgullosos". Aquest és part del missatge que el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha traslladat a la militància aquest dissabte en l'inici de la conferència nacional del partit a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat. Junqueras i tres militants més del partit (Dolors Bassa, Carme Forcadell i Raül Romeva) estan empresonats per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre i, lluny de defugir responsabilitats, Junqueras ha reivindicat el seu paper: "ERC es va haver de carregar tota la feina i la responsabilitat a l'esquena al juliol per salvar l'1 d'octubre. ERC ha hagut de fer una campanya electoral amb el cap de llista a la presó. ERC ha allargat la mà als companys que dubtaven davant l'adversitat i els ha ajudat sempre que l'han necessitat. ERC ha treballat per recuperar el Govern des del primer dia i no ha dubtat ni un sol minut a fer caure el govern espanyol, responsable de les malifetes del 17 d'agost, del 20 de setembre i de l'octubre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha sigut el portaveu adjunt dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, qui ha posat veu a la carta de Junqueras, i també s'han escoltat les paraules de Bassa, Forcadell i Romeva en boca dels consellers Chakir el Homrani, Alba Vergés i Ernest Maragall respectivament. Dos llaços grocs situats a la primera fila han recordat l'absència de Junqueras i la de Marta Rovira, la secretària general del partit exiliada a Suïssa. Precisament la principal reivindicació de la jornada ha sigut la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

El juliol del 2017, l'aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va haver de substituir quatre consellers (Jordi Baiget, Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz) i el secretari del Govern (Joan Vidal de Ciurana) perquè no estaven disposats a emprendre la via unilateral. Portes endins, Esquerra sempre ha reivindicat com a propi l'èxit del referèndum, però fins avui Junqueras no ho havia expressat de manera tan contundent. "No és que sense ERC no hagués sigut possible. És que ha sigut possible per l'impuls decidit de la gent d'ERC. També de molta més, però d'ERC els primers", ha expressat Rufián seguint el fil de la carta del líder del partit.

Els consellers Ester Capella, Josep Bargalló i Teresa Jordà, durant la Conferència Nacional d'ERC

Carles Mundó, processat pel Tribunal Suprem per malversació de fons públics i desobediència, és l'únic exconseller d'ERC que no és a la presó o a l'exili. Aquest dissabte ha sigut a La Farga al costat dels nous dirigents republicans, el president adjunt, Pere Aragonès, la portaveu, Marta Vilalta, els nous consellers i també el secretari general adjunt, Lluís Salvadó, que ha sigut ovacionat per part de la militància. Dos llaços grocs han recordat les absències, i les més de mil persones acreditades s'han alçat per reivindicar la llibertat dels presos polítics.

En la carta, Junqueras també ha rebutjat les crítiques "d'autonomista" contra ERC i ha recordat que ells ja eren independentistes quan només representaven una petita part de la població. De fet, ha avisat que l'estratègia d'ERC "d'ampliar la base" és precisament la via per no caure més en l'autonomisme, a diferència del nacionalisme, i ha exigit que no se'ls donin "lliçons": "Els discursos nacionalistes excloents són el camí més ràpid per tornar a ser minoria, per tornar a l'autonomisme".

Vilalta també ha insistit en aquesta idea. Segons ella, "l'autonomisme s'ha acabat" i ara el país està en la fase del "republicanisme". "Aconseguirem fer real la República a partir de fer efectiu el dret a l'autodeterminació a través d'un escenari de negociacions amb l'Estat i amb mediació internacional", ha destacat. Ara bé, "quan calgui" ha advertit que també aplicaran la "desobediència".

Tot això sense renúncies: "El camí és enfortir-nos per guanyar finalment la República. El punt de partida és l'1 d'octubre, el moment fundacional de la República. Que quedi clar als que ens demanen que girem full: per a nosaltres, l'1 d'octubre és irrenunciable".

Debat a porta tancada

Més de 1.400 esmenes presentades, desenes de debats territorials i un document que marca el nord del partit durant els pròxims anys. ERC afronta aquest cap de setmana a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat la conferència nacional amb la qual pretén començar a replegar forces després d'haver hagut de renunciar temporalment a la República. Vuit de les esmenes arriben vives al debat que s'inicia aquest dissabte i que tindrà com a colofó la votació de la ponència política diumenge.

El president del Parlament, Roger Torrent, i el president adjunt d'ERC, Pere Aragonès, a La Farga de l'Hospitalet

El pragmatisme que fa mesos que ha assumit el discurs d'Esquerra es plasma en el text de la ponència, que parla de diàleg, de dret a decidir i d'ampliar la base per "poder fer el cim" la pròxima vegada que hi hagi una oportunitat. Tal com va avançar l'ARA, la direcció del partit ha transaccionat moltes de les esmenes que s'havien presentat. Una de les més repetides arreu del territori versava sobre la unilateralitat, que una part dels militants consideraven que havia quedat amagada en el text original. Finalment, Esquerra farà explícit que no renuncia a "cap via democràtica i pacífica" per aconseguir l'objectiu de la independència.

Els equilibris en el discurs del partit també s'han fet visibles en les crítiques al nom de la ponència, que fins ara es deia 'Fem República', i una part de la militància demanava que es canviés a 'Som República'. Finalment, la direcció i els militants del partit han acordat el nou títol 'Ara, la República catalana'. De fet, hi havia una esmena al respecte, que no s'ha arribat a votar.

Sense el president del partit, Oriol Junqueras, ni la secretària general, Marta Rovira, a la presó i a l'exili respectivament, Esquerra es dota d'un nou marc –eviten parlar de full de ruta i opten per comparar-lo amb una brúixola– per preparar-se per un camí més llarg del que havien promès ara fa uns mesos. La portaveu, Marta Vilalta, ha sigut l'encarregada de presentar el text de la ponència, que, més enllà del debat de les esmenes i del document, també tindrà diverses taules rodones per analitzar la situació dels drets i les llibertats al país. Diumenge, després de la votació del document, serà el torn del president adjunt, Pere Aragonès, responsable del discurs de cloenda.

stats