Política 23/02/2015

La CUP, a Pujol Ferrusola: "Ens ha semblat un venedor de productes de luxe"

Els grups parlamentaris interpel·len el fill gran de l'expresident a la comissió d'investigació sobre frau fiscal

Ara
6 min

BarcelonaEls grups parlamentaris han interpel·lat aquest dilluns a Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l'expresident de la Generalitat, a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal. La compareixença ha començat a les 19:00 al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC: "Com aconsegueix moure aquestes fortunes?"

ERC ha encetat el torn de preguntes a Jordi Pujol Ferrusola, que ha optat per respondre les qüestions formulades pels grups parlamentaris. El portaveu adjunt dels republicans, Oriol Amorós, ha demanat al fill gran de l'expresident de la Generalitat per l'origen de la deixa confessada el 25 de juliol i quins fons hi havia quan el primogènit en va assumir la gestió, a partir del 1990.

Amorós també ha qüestionat a Pujol Ferrusola si és cert que "opera" els seus negocis "des de 13 països diferents" i si ha actuat en "paradisos fiscals". El diputat republicà ha sol·licitat si aquestes operacions han estat relacionades amb el fons que és objecte de la confessió del seu pare. "Faci com el senyor Trias i aixequi el secret bancari. Això permetria tancar aquesta comissió", ha afegit, abans de demanar-li pels viatges a Andorra. "Ha cobrat comissions de feines fetes per la Generalitat?", ha preguntat. Amorós també ha reclamat al fill gran de Pujol "si és veritat" que la família es va reunir el juliol amb l'objectiu de "definir l'estratègia" per estudiar "l'impacte" que tindria una confessió "sobre la visió de la carrera política" de Pujol. "Com aconsegueix moure aquestes fortunes?", ha conclòs Amorós.

PSC: "Ens interessa saber on estaven ubicats els fons des del moment 0"

El segon torn ha estat pel PSC, de la mà del portaveu del grup d'aquesta comissió, Jordi Terrades. El socialista ha demanat a Pujol Ferrusola que aixequi el "secret bancari" i es posi llum a la procedència dels fons que el passat 25 de juliol l'expresident Jordi Pujol va confessar haver tingut a l'estranger, i dels que ell va ser-ne gestor a partir dels anys 90. "Ens interessa saber el moment zero del compte perquè sinó s'obren interrogants"

Alhora, el socialista li ha reclamat que expliqui la seva relació amb els gestors anteriors d'aquests fons, primer Delfí Mateu i després Joaquim Pujol, segons la declaració de l'expresident davant la jutgessa que instrueix el cas.

El portaveu del PSC a la comissió també ha demanat a Pujol Ferrusola la seva vinculació amb CDC, i li ha preguntat si mai ha estat part de l'aparell econòmic del partit.

"El 'trending topic' d'aquest dilluns ha estat el diuen, diuen, diuen", ha dit Terrades, però el socialista ha lamentat que "ningú s'acaba d'explicar, explicar, explicar".

PP: "No tinc la impressió que vostè vagi amb una mà al davant i l'altra al darrera"

El popular Santi Rodríguez ha interpel·lat a Pujol Ferrusola per les seves relacions amb l'administració. "Vostè viatjava amb les expedicions comercials de la Generalitat?". I ha afegit: "Han tingut mai les seves empreses adjudicacions públiques?".

Rodríguez també ha volgut matisar les declaracions que el mateix Pujol Ferrusola ha fet sobre la seva situació als jutjat. "Vostè està imputat per frau fiscal i blanqueig de capital però se suposa que part d'aquests diners poden tenir un orígen en la corrupció", ha dit. El popular també li ha preguntat si veu amb "normalitat" que es contractin persones per la seva "bona" relació amb l'administració, en referència a la resposta del fill gran de Jordi Pujol a Oriol Amorós (ERC) sobre la contractació de Laia Bonet per l'empresa ATLL. "La seva família ha usat l'administració per a fer determinats negocis?", ha dit el popular.

Finalment, Rodríguez ha acabat la seva intervenció interpel·lant a Pujol Ferrusola pels seus cotxes, i ha sentenciat: "No tinc la impressió que vostè vagi amb una mà al davant i l'altra al darrera".

ICV: "Vostè sembla que sigui l'aconseguidor"

El diputat Marc Vidal ha preguntat a Pujol Ferrusola si es sent "boc expiatori" o "víctima" perquè la família el va responsabilitzar dels fons ocults a partir dels anys 90. En aquest sentit, l'ecosocialista li ha preguntat sobre la manera com ha fet "créixer" aquests diners a l'estranger des que ell va agafar les regnes de la gestió. L'ecosocialista ha seguit la seva intervenció preguntant sobre la seva relació amb el president de la Generalitat, Artur Mas."Vostè va recomenar al seu pare perquè Mas sigués el successor [de Jordi Pujol]?. I ha afegit: "Pot ser que Mas no sabés res sobre els negocis foscos que es diu que vostè va fer amb l'administració?", "Sap Mas què ha fet amb les seves activitats"?, ha afegit Vidal.

Sobre l'activitat empresarial, Vidal ha demanat al fill gran de l'expresident si es considera "empresari" i en què consisteix ser "dinamitzador econòmic", tal com s'ha definit Pujol Ferrusola per descriure l'activitat de la majoria de les seves empreses. En aquest punt, l'ecosocialista li ha preguntat si ha fet servir les seves empreses per evadir al fisc. I el mateix Vidal s'ha contestat: "Crec que són empreses pantalla per defraudar".

El diputat d'ICV-EUiA ha acabat la seva intervenció valorant les explicacions de Pujol Ferrusola. "Sembla que vostè sigui l'aconseguidor", ha dit Vidal. Ha dit que sembla que "emeti factures per feines no realitzades" i li donin "interessos milionaris" per aconseguir "adjudicacions públiques".

C's acusa Pujol Ferrusola d'"esquivar" preguntes

El diputat de C's Carlos Carrizosa ha carregat contra el fill de l'expresident i l'ha acusat de contestar amb "supèrbia" als parlamentaris. Així, ha assegurat que Pujol Ferrusola els ha "entretingut" tota la tarda però ha "esquivat" les preguntes sobre l'origen dels fons ocults. "Aquí hauríem de parlar de si es cobraven comissions del 3% a canvi de concessions públiques i no del motor del seu lamborghini", ha dit Carrizosa.

Alhora, ha dit que Pujol Ferrusola està "qüestionant el sistema democràtic" quan "menysprea la comissió" o posa en dubte la "professionalitat" dels parlamentaris quan "exhibeix el seu curriculum" —en relació al repàs que Pujol Ferrusola ha fet de les especialitats d'alguns diputats. També ha equiparat el seu discurs amb el de la representant de CiU a la comissió, Meritxell Borràs, ja que ha assegurat que ambdós titllen l'òrgan d'investogació parlamentari de "circ". Mentre, ha afegit el de C's, "ningú dóna explicacions".

Sobre la relació que el fill gran de l'expresident ha explicat que té amb Artur Mas —"som amic", ha dit— Carrizosa s'ha mostrat preocupat: "És com si aquí vingués Luís Bárcenas i diu que Mariano Rajoy és molt amic seu".

La CUP: "Porti la seva mare a veure els cotxes de luxe que té"

La diputada de la CUP Isabel Vallet ha demanat a Pujol Ferrusola que expliqui en què consisteix ser gestor d'una deixa i que aclareixi si les activitats per les quals cobrava consistien en "serveis prestats" o "comissions". Alhora, li ha preguntat al fill gran de l'expresident si havia pagat perquè li donéssin informació.

La 'cupaire' també ha interpel·lat a Pujol Ferrusola sobre els "benficis" que ha pogut extreure del seu nomi cognom en el món dels negocis, ja que el fill gran de l'expresident ha insinuat al llarg de la seva compareixença que ser de la família Pujol l'ha perjudicat. "El cognom Pujol li ha facilitat contactes per fer dinamitzador?", ha preguntat.

Vallet ha fet referència també als cotxes de luxe que Pujol Ferrusola ha exhibit que tenia en la seva compareixença. "Porti la seva mare a veure els cotxes de luxe que té", ha dit Vallet, ja que Marta Ferrusola ha qüestionat en la seva compareixença que el seu fill tingués tants cotxes. En aquest sentit, la diputada de la CUP ha dit que "no els hauria de sorprendre que el seu patrimoni estigui sota sospita".

En el seu segon torn, la diputada de la CUP ha assegurat que Pujol Ferrusola "ha construït un relat de plena impunitat" i ha dit que no ha contestat les preguntes sobre els fons ocults. Així, Vallet ha acusat el fill de l'expresident de tirar la pilota endavant i emplaçar-los tots a la declaració que farà al jutjats el 26 de març. "Ens ha semblat un venedor de productes de luxe, ha venut bé la seva història", ha dit Vallet. Ara bé, la 'cupaire' ha estat clara en dirigir-se a Pujol Ferrusola: "Vostè és tant bon venedor perquè a darrera ha tingut una arquitectura de poder amb el seu cognom".

CiU pregunta sobre les comissions

Per la seva banda, el grup parlamentari de CiU li ha asseverat que Pujol Ferrusola ha respost a les preguntes, menys en allò que al principi de la seva compareixença ja ha dit que no faria [parlar de la gestió dels fons ocults], remetent-se a la seva futura declaració davant els jutjats. La portaveu Meritxell Borràs ha demanat al fill gran de l'expresident si havia cobrat comissions per adjudicacions públiques d'administracions governades per CiU i si dóna "credibilitat" a la conversa entre Alícia Sanchez-Camacho i Victòria Álvarez al restaurant de 'La Camarga'. Borràs també ha demanat que es pugui disposar de la gravació d'aquesta mateixa conversa que Pujol Ferrusola ha lliurat a la comissió d'investigació.

stats