La mesa del Congrés rebutja la majoria de preguntes d'ERC sobre el rei i el 23-F

També en descarta sobre el sou i el patrimoni dels membres de la Casa Reial, en plena polèmica pel cas Urdangarin

La mesa del Congrés ha rebutjat avui 26 preguntes de les 39 proposades per ERC i dirigides al govern en relació amb el paper del rei en el cop d'estat del 23-F i altres sobre els sous i el patrimoni dels membres de la Casa Reial . D'aquesta manera , la mesa de la cambra , segons fonts parlamentàries , únicament ha admès 13 qüestions plantejades pels republicans catalans, i ha rebutjat també dues preguntes de l'Esquerra Plural ( IU- ICV- CHA ) que havien sigut prèviament reformulades a sol·licitud de l'òrgan de govern del Congrés .

La decisió ha sigut adoptada per unanimitat de tots els membres de la mesa , integrada per quatre representants del PP , a més del president , Jesús Posada , tres del PSOE i un de CiU . Les mateixes fonts han remarcat que després que la mesa rebutgés anteriorment altres preguntes relacionades amb la Casa Reial , Posada ha tractat d'aconseguir que la posició de la mesa sobre això fos unànime , com així ha passat .

En el seu moment , quan la mesa va tombar la primera remesa de preguntes sobre el rei, ERC va criticar que no fossin admeses amb l'argument que es tractava d'assumptes " aliens " al govern quan , per aquest partit , l'executiu governa a totes les institucions de l'Estat . ERC demanava explicacions sobre els temes financers de la monarquia i també sobre una informació recent d'un diari alemany en la qual s'assegurava que el rei Joan Carles es va mostrar condescendent amb els colpistes del 23- F .

D'acord amb una notícia publicada pel setmanari 'Der Spiegel ', l'ambaixador alemany a Espanya el 1981 , Lothar Lahn , va interpretar en un informe enviat al seu país que el rei havia mostrat " comprensió" cap als protagonistes del frustrat cop d'estat del 23 de febrer .