Política 05/12/2015

Per què l'estat espanyol no canviarà, segons ERC?

Gabriel Rufián veu Madrid com un "frontó" i acusa el PSOE de no ser "ni obrer ni federalista"

Ara
2 min
Tardà, Capell i Rufián, aquest dissabte a Barcelona. ACN

BarcelonaPrimer dissabte de campanya en què els partits proven de fer arribar el seu discurs als ciutadans, molts dels quals han començat un llarg pont festiu. En una Barcelona més buida del que és habitual, ERC ha convocat aquest matí la premsa al Parc de l'Espanya Industrial per enviar un missatges destinat -sobretot- als electors que dubten entre ells i formacions de l'esquerra, com En Comú Podem i el PSC. El cap de llista dels republicans, Gabriel Rufián, acompanyat del número 2 i 3 de la candidatura, Joan Tardà i Ester Capella, ha avisat els catalans que Espanya no canviarà: "És un frontó, una paret, el no perpetu", ha dit, davant precisament d'un frontó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què els independentistes n'estan tan convençuts? Rufián ha recordat, segons informa l'agència Europa Press, que ja l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va prometre aprovar un nou Estatut que, finalment, va acabar retallat pel Tribunal Constitucional. No s'ha estat de recordar la frase d'Alfonso Guerra, presumint de l'escapçada prèvia al Congrés, unes paraules que no han estat mai desautoritzades pel PSOE. Per això, el candidat d'ERC està convençut que "el PSOE ni és socialista, ni obrer, ni federalista".

Per Rufián, els socialistes no només han estat incapaços de buscar vies per poder exercir el dret a decidir dels catalans quan eren al govern. Va recordar que el 2014 el partit, aleshores a l'oposició i sota la batuta d'Alfredo Pérez Rubalcaba, tampoc va donar suport a la majoria del Parlament quan, a través de Marta Rovira, Jordi Turull i Joan Herrera, van anar a Madrid a demanar que se cedís la competència per poder convocar des de Catalunya un referèndumJordi TurullJoan Herrera, van anar a Madrid a demanar que se cedís la competència per poder convocar des de Catalunya un referèndum.

El "mur infranquejable" que és l'estat espanyol ho és, també, davant les iniciatives que exerceix l'autogovern dins de les seves competències. ERC ha recordat aquest dissabte els vetos a la creació d'un impost als dipòsits bancaris, a les energies nuclears i l'aprovació d'un decret contra la pobresa energètica.

El FLA, diuen els republicans, és "una indecència", que el govern espanyol utilitza -com el TC, afegeixen- per imposar el seu criteri i limitar l'autonomia catalana.

IU no té majoria

"Construir la república no és un camí pla, però és més fàcil que canviar la monarquia", va sentenciar Tardà. A l'enfilall d'arguments de Rufián ell n'hi va afegir un altre, apel·lant sobretot als votants més a l'esquerra que esperen un gir del nou Congrés. Tardà va assegurar que si Esquerra Unida (IU) governés, l'acord per exercir el dret a decidir hauria estat possible. Ha qualificat de "companys, amics, germans" però que al 20-D "desgraciadament tampoc tindrà la majoria parlamentària".

stats