Política 03/04/2018

ERC retira la candidatura de Salvadó a interventor del Parlament i proposa David Rodríguez per al càrrec

El partit assegura que la decisió s'havia pres fa dies i no es deu a les crítiques de l'oposició

Aleix Moldes
2 min
El Govern culpa les deduccions dels problemes de recaptació

BarcelonaFinalment no serà Lluís Salvadó sinó David Rodríguez el diputat que ERC proposarà dijous com a interventor del Parlament. Segons ha pogut saber l'ARA, aquest dimarts a la tarda els republicans han presentat un escrit al registre de la cambra per fer efectiu el canvi de candidat, que s'haurà de votar dijous que ve al ple. Fonts del partit han explicat a l'ARA que la decisió s'havia pres fa diversos dies i que les crítiques de PSC i Cs no hi han tingut res a veure.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa ampliada –que incorpora a les reunions els portaveus dels grups parlamentaris– va decidir el 8 de març que els tres diputats interventors d'aquesta legislatura serien Narcís Clara, a proposta de JxCat; Antonio Espinosa, a proposta de Ciutadans, i Lluís Salvadó, a proposta d'Esquerra. L'elecció dels interventors és habitualment un tràmit que passa pràcticament desapercebut. Els tres principals partits de la cambra proposen un diputat, que habitualment és acceptat per assentiment –no s'arriba a votar al ple–, i entre tots tres s'encarreguen de supervisar el control de l'execució del pressupost del Parlament.

El PSC i Cs han advertit aquest dimarts al matí que no votarien a favor de Salvadó. De fet, la portaveu socialista, Eva Granados, ha avançat que demanarien una votació separada per oposar-se a la candidatura del diputat republicà i acceptar, en canvi, les dels altres dos candidats. Segons ella, "una persona investigada per malversació de fons públics no pot supervisar els comptes del Parlament". Una opinió coincident amb la de la presidenta del grup de Cs, Inés Arrimadas. El canvi de candidat avorta la més que probable polèmica que hi hauria hagut dijous.

Salvadó és un dels investigats pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. Aquest fet, però, no va evitar que ERC el proposés formalment el 8 de març per a interventor del Parlament. Només un dia després, Antena 3 feia pública una conversa de contingut masclista entre Salvadó i l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, en la qual el secretari adjunt dels republicans plantejava –"irònicament", segons ell mateix va aclarir– que s'escollís la futura consellera d'Ensenyament en funció de la mida de les seves "mamelles". ERC li ha obert un expedient per aquests comentaris, però la sanció no ha anat, de moment, més enllà d'un simple toc d'atenció.

Adduint aquests comentaris, la CUP també s'ha oposat aquest dimarts a la possibilitat que Salvadó fos interventor del Parlament. En roda de premsa, el diputat Vidal Aragonés ha subratllat que algú que fa "aquest tipus de valoracions absolutament masclistes" no pot ni tan sols mantenir la condició de diputat.

stats