Política 17/01/2017

ERC abandona el govern de Cerdanyola i deixa sola la CUP davant l'anunci d'una moció de censura del PSC

Escolà descarta dimitir com alcalde de Cerdanyola tot i la marxa d’ERC del govern

Aleix Moldes/ Xavi Segura
3 min
Carles Escolà, el dia de la seva investidura com a alcalde de Cerdanyola

Cerdanyola del VallèsL'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, es queda sense suports per poder fer front a la moció de censura que el PSC prepara des de fa setmanes. Aquest dilluns passat, els seus únics aliats al Govern, els quatre regidors d'ERC, van decidir abandonar l'executiu municipal i van deixar Compromís per Cerdanyola, coalició en què s'integra la CUP, en una difícil situació per garantir la governabilitat de la ciutat. El govern, que al mes de setembre era de 12 (també amb CiU) es queda ara amb només 5 dels 25 regidors de l'Ajuntament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carles Escolà, però, ha decidit continuar amb el seu projecte "de canvi" a Cerdanyola del Vallès i descarta dimitir del càrrec, tot i la sortida sobtada d’ERC del govern local. El batlle de Compromís per Cerdanyola (CxC) s'ha mostrat contundent en la roda de premsa d'aquest dimarts al consistori per valorar la marxa dels republicans de l’executiu.

"Mai ens rendirem perquè creiem que el programa de polítiques de canvi subscrit per 4 partits polítics és el millor", ha explicat Escolà en referència al pacte de govern assolit amb ERC, CiU i ICV-EUiA-MES a principis del 2016. L’alcalde ha assegurat "no entendre" la decisió d’ERC, la qual, afirma, li va arribar a través de la premsa abans que de forma oficial.

En aquest sentit, Escolà ha apuntat que l’únic motiu que veu per la sortida dels republicans és un possible delicte sobre la gestió de les societats amb participació de l’ajuntament en relació a l’empresa mixta Cerdanyola Aparca. L’alcalde, que va demanar informació complementaria en aquest sentit, s'ha mostrat predisposat a col·laborar amb la justícia, però ERC ja ha posat en coneixement de la Fiscalia del TSJC l’informe de secretaria general. Precisament en la nota que ha fet arribar ERC als mitjans de comunicació subratllen que l'ombra de sospita sobre l'empresa és un dels motius que els ha portat a sortir del govern.

ERC pren aquesta decisió per "la pèrdua total de confiança en l'alcalde" , a qui han acusat de no haver sabut mantenir la cohesió del govern. Segons la portaveu d’ERC a Cerdanyola, Helena Solà, els republicans mai s’han sentit "ben tractats" per Escolà, i l'acusen de governar només pel seu partit.

Després dels esdeveniment, el PSC s'ha mostrat partidari d'accelerar la moció de censura que ha posat sobre la taula des de fa setmanes. Escolà ha avisat que, si l’oposició acaba presentant la moció, serà necessari que presentin un candidat alternatiu. L’alcalde ha mostrat la seva voluntat de seguir dialogant amb la resta de partits de cara a la proposta de pressupostos, i no descarta cap solució de cara a un futur per tornar a refer les relacions amb algunes formacions, sobretot amb ERC i CiU, que han format part de l’executiu durant uns mesos.

ERC es va incorporar la govern municipal l'abril de l'any passat juntament amb CiU, però aviat van començar a sorgir les disputes que van acabar, al setembre, amb l'expulsió de CiU, i ara amb la renúncia dels republicans. Amb Esquerra al Govern i CiU sense definir-se –però oberta a escoltar els socialistes–, l'alcalde podia tenir opcions d'evitar la moció de censura, però ara les opcions d'un canvi al govern municipal es multipliquen.

La CUP surt del govern d'Arenys de Munt

"Cal més política independentista d'esquerres i des d'aquest govern no és possible". Amb aquest missatge la CUP d'Arenys de Munt ha donat per tancada l'etapa a l'executiu municipal, que compartia amb ERC (i el PSC). Els dos canvis de govern, a Cerdanyola i a Arenys de Munt, coincideixen en el temps i en els protagonistes, però no tenen res a veure entre ells.

A Arenys, la única regidora cupaire, Fuensanta Maria Ballester, deixa l'executiu municipal per la manca de visibilitat del partit i perquè els anticapitalistes consideren que se'ls ha menystingut, atorgant-los una regidoria sense tècnics ni pressupost assignats. En un comunicat fet públic aquest dimarts argumenten també motius ideològics i destaquen que "la reaparició de la bandera espanyola al balcó del consistori construeix un bon exemple dels motius pels quals l'assemblea local havia pres la decisió". La sortida del govern de la CUP el deixa en minoria.

stats