Política 12/12/2016

ERC afirma que els 'comuns' "continuaran avalant l''statu quo'" mentre no s'aclareixin sobre la independència

Els republicans confien que la cimera del referèndum del proper 23 de desembre servirà per comprovar "com de fort i sa" està el pacte pel dret a decidir

Aleix Moldes
2 min
Sergi Sabrià, a la sala de premsa d'ERC

BarcelonaEls 'comuns' preparen el manifest fundacional per al que acabarà sent el futur partit de la confluència d'esquerres. Un document en el qual treballen una vuitantena de persones i avançat per 'El Periódico' que ERC veu massa genèric perquè no aclareix el posicionament sobre la independència. "Sempre esquiven la pregunta. Volen que Catalunya sigui un estat sobirà o no?", els ha preguntat el portaveu republicà, Sergi Sabrià, en la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció del partit. "Ens agradaria que la reflexió la tinguessin clara, perquè mentre no la tinguin clara el que fan és avalar l''statu quo'", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Mentre parlen de sobiranies al país li tomben la llei de pobresa energètica [en la part referida a l'habitatge] i la d'igualtat. Aquests són els exemples pràctics del fet que, sense independència, no hi ha sobiranies a exercir", ha destacat Sabrià. En tot cas, el portaveu d'ERC confia que els 'comuns' se sumin a la cimera del referèndum, convocada per al proper 23 de desembre al Parlament. Aquest espai servirà, segons ell, per evidenciar el compromís majoritari amb el dret a decidir dels catalans. "Tindrem l'oportunitat de veure com de fort i sa està aquest pacte".

"És una oportunitat per reforçar la majoria a favor de posar les urnes. No ens hem de posar objectius com dates i preguntes, sinó que la reunió del 23 serà la primera de més cimeres que vindran", ha assenyalat. En aquesta reunió, el Govern i els partits que li donen suport aprofitaran per posar sobre la taula "tota la feina feta fins ara" per impulsar un referèndum d'independència i recolliran les propostes de les entitats de la societat civil, sindicats i patronal.

"Tots amb Forcadell"

Divendres que ve, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, declararà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a investigada per haver desobeït una ordre directa del Tribunal Constitucional (TC). "En aquests moments en què ens parlen d'operació diàleg, que ja hem dit que és cosmètica, l'Estat continua maniobrant judicialment per atacar un procés democràtic", ha lamentat Sabrià.

Esquerra es bolcarà en la segona autoritat del país –i militant del partit– durant la setmana. Per això, el portaveu republicà ha fet una crida perquè tothom participi dijous en les concentracions davant dels ajuntaments i divendres davant del TSJC. "Quan l'ataques a ella, ataques la sobirania del poble de Catalunya i poses en risc les garanties democràtiques més fonamentals", ha subratllat. Per a Sabrià, la imputació de Forcadell demostra la "demofòbia" del govern espanyol i ha de ser rebutjada pel conjunt dels catalans: "Apel·la a tots els demòcrates, no només als independentistes".

stats