Política 23/05/2018

La mesa demana a ERC que justifiqui mantenir la delegació de vot de Comín

El diputat té una setmana per acreditar per què no pot acudir a les sessions presencialment. Per tant, podria votar en el ple previst per divendres

Anna Mascaró
2 min
El conseller i diputat d’ERC, Toni Comín, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa mesa del Parlament ha acordat aquest dimecres demanar un informe a ERC en què aporti documentació sobre la situació jurídica del diputat Toni Comín que justifiqui mantenir-ne la delegació de vot. Després que la justícia belga hagi dictat llibertat sense mesures cautelars per al diputat, que es troba a Brussel·les, l'oposició s'ha afanyat a insistir que la justificació per delegar-li el vot ha quedat sense efecte. Ciutadans ha exigit que se li retiri aquest dret i el PSC va demanar la setmana passada un informe sobre la conveniència de fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'aquesta decisió, Comín tindrà una setmana per aportar aquesta documentació –fins que se celebri la següent reunió de la mesa, dimarts vinent–. Tots els partits han criticat aquests terminis, ja que això permetrà al diputat exercir el seu vot en el ple previst per a divendres.

És per això que els comuns han requerit a la mesa que imposi un termini abans de la celebració del ple perquè ERC justifiqui la delegació de vot del seu diputat. En paral·lel, el diputat del PSC Ferran Pedret ha anunciat que presentaran entre avui i demà una petició de reconsideració d'aquesta decisió de la mesa.

Per la seva banda, des de Ciutadans critiquen que la mesa no demanés, a l'hora de concedir la delegació de vot a Comín, el mateix informe a ERC, i veuen en la decisió una maniobra per garantir el seu vot en el ple de divendres, on es decidiran les comissions legislatives. El Secretari de Comunicació del partit, Fernando de Páramo, ha lamentat que la mesa "torna a posar el Parlament al servei d'un fugat de la justícia". "No s'estan complint els requisits perquè el senyor Comín pugui seguir votant", ha sentenciat, i n'ha culpat el govern espanyol: "Ja vam demanar al senyor Rajoy i la senyora Sáenz de Santamaría que fessin alguna cosa" respecte a la delegació de vot:, ha asseverat. De Páramo no veu motius perquè la mesa demani un informe "sobre una cosa pública i notòria: els propis membres de la mesa ho han publicat als seus comptes a les xarxes socials i han celebrat que se'ls hagin aixecat les mesures cautelars".

stats