Política 07/05/2019

ERC limita els pactes als municipis a les forces de "caràcter progressista" i amb "compromís republicà"

Els de Junqueras plantegen el 26-M com una "segona volta" per repetir la victòria de les generals

Marc Toro
2 min
Candidats d'ERC a les municipals i europees del maig, aquest dimarts en la presentació dels cartells de campanya

BarcelonaERC assegura que les aliances que pugui fer als municipis després de les eleccions del 26 de maig seran totes de "caràcter progressista" i amb un "absolut compromís republicà". Així ho ha afirmat aquest dimarts el president del grup parlamentari dels republicans, Sergi Sabrià, en una atenció als mitjans en què ha remarcat que el que primarà en la política de pactes als pobles i les ciutats seran els "projectes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat remarcar les dues premisses, el dirigent d'ERC ha evitat tancar la porta a cap opció que no sigui eminentment independentista: ni als comuns ni tampoc al PSC, amb qui els republicans tenen ara mateix més d'una vintena de pactes al territori. "És el partit socialista qui ha de mostrar el seu compromís", ha dit, i ha evidenciat que la condició per trobar-se amb els de Miquel Iceta als pobles i les ciutats és que s'oposin a la repressió de l'Estat contra l'independentisme.

Sabrià ha plantejat les eleccions d'aquest maig com una "segona volta" després de la "victòria republicana" a les generals. Amb els lemes "Impuls republicà" a les municipals ("Reimpulsem Barcelona", en el cas de la capital) i "A Europa, drets i llibertats", la formació es compromet a "fer front a la repressió" i a passar de la "resistència" a la "construcció republicana", segons ha resumit Sabrià.

Pel que fa a la cursa de Barcelona, els republicans insisteixen que "necessitem una capital republicana", i assenyalen el seu candidat, Ernest Maragall, com l'única opció per aconseguir-ho i l'única alternativa a un govern d'Ada Colau. En l'àmbit de les europees, el candidat de les quals és Oriol Junqueras, ERC destaca l'"oportunitat de veure com un pres polític de l'estat espanyol pren acte com a eurodiputat".

Abans que això passi, però, el dia 21 de maig Junqueras hauria de recollir l'acta com a diputat al Congrés. Si és així, i en cas que també fos escollit a Europa, Sabrià no ha aclarit si prioritzaria el seu lloc a la cambra baixa espanyola o al Parlament Europeu. Cal anar "pas a pas", ha dit. El partit ja ha demanat, això sí, que el seu president i candidat pugui participar en quatre o cinc actes durant la campanya i en diverses entrevistes a mitjans. Unes peticions que la Junta Electoral Central (JEC) encara no ha respost.

També en relació a la JEC, Sabrià ha tornat a lamentar que se'ls hagi prohibit posar la cara de Junqueres a les paperetes electorals, i que volgués vetar la candidatura a les europees a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. En aquest sentit, ha qualificat d'"excel·lent noticia" la sentència del tribunal ordinari de Madrid que aquest dilluns va aixecar el veto. "Estem molt satisfets que tots puguem participar d'aquestes eleccions", ha dit, i ha assegurat que la seva campanya serà en positiu i que no buscaran el cos a cos amb JxCat.

stats