21/01/2016

ERC veu perillar el grup propi al Congrés per ajudar IU i Bildu

3 min
ERC veu perillar el grup propi al Congrés per ajudar IU i Bildu

MadridEl favor d’Esquerra Republicana de Catalunya a IU i a Bildu els hauria pogut sortit car i els republicans es podrien haver quedat sense grup parlamentari al Congrés. La mesa de la cambra baixa va decidir ahir al matí no admetre el grup parlamentari “tècnic” constituït per les tres formacions seguint un costum parlamentari. El grup que lideren Joan Tardà i Gabriel Rufián havia inclòs els dos diputats de la coalició d’esquerres i els dos de l’esquerra abertzale. Hi havien de ser uns dies per poder cobrar la subvenció del mailing electoral, que perceben els grups parlamentaris però no les minories del grup mixt, on havien de passar aviat i deixar els nou diputats d’ERC sols al seu grup. La subvenció, en el cas d’IU, que va aconseguir gairebé un milió de vots el 20-D, és de dos milions. La legislatura passada els republicans la van cobrar gràcies al fet que IU els va integrar al seu grup temporalment, i a la 2008-2011 ho va fer el BNG entrant al d’ERC i IU-ICV. Ara la novetat era Bildu i això va motivar l’enduriment de criteri del PP a instàncies de Ciutadans. De fet, fa uns dies Albert Rivera ja va avisar Alberto Garzón, líder d’IU, que si intentava fer grup amb els abertzales ho vetarien, segons fonts liberals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Patxi López, president del Congrés i diputat del PSOE, va confirmar que el grup d’ERC no s’havia admès per la negativa del PP i C’s, que ahir van fer valer la seva majoria absoluta a la mesa i van deixar en minoria el president, un fet que pot ser constant durant la legislatura. Ciutadans va apuntar que aquestes pràctiques -que la mesa considera un “frau de llei”-“s’han d’acabar”. Es van agafar a les declaracions de Garzón admetent que formar grup ara amb ERC era el retorn d’un favor per poder tenir uns diners que, d’una altra manera, la llei els negaria.

A ERC la mesa li va donar fins demà per al·legar. Podia intentar que s’acceptés la fórmula triada negant el frau de llei -ho tenia molt difícil- o canviar la fesomia del seu grup prescindint d’Esquerra Unida i Bildu. Ho va apuntar el secretari de la cambra, Ignacio Prendes, de C’s, i ho va confirmar en un escrit adreçat als republicans Patxi López, molt sorprès per tot plegat i que no sabia res de la maniobra dels dos partits amb els quals el PSOE va pactar la mesa fa només uns dies. Tardà va optar per la segona opció, cosa que evita posar en risc el seu grup parlamentari, que donarà als independentistes visibilitat i recursos.

ERC espera ara no tenir problema per formar grup amb els seus nou diputats, una sortida que confirmaven el PP i C’s. Tardà ho va explicar a IU i Bildu, que van acceptar-ho i exploraran altres opcions.

El lament de Tardà

El republicà, visiblement contrariat i enutjat, va recordar que els informes dels lletrats de la cambra avalaven el grup d’ERC amb IU i Bildu sense entrar en consideracions sobre la finalitat de constituir-lo i va “lamentar” la decisió de la mesa en considerar-la arbitrària i insinuant-ne la motivació política. En un primer moment els republicans van témer que no se’ls deixés solucionar l’assumpte i que no se’ls donés opció de canviar la fórmula triada inicialment. Tardà va defugir la polèmica i es va agafar al fet que la mesa els obrís la porta a “reconsiderar la decisió”.

Al 20-D, els republicans van obtenir més dels 5 diputats mínims per formar el grup, però no superaven el 5% estatal requerit. El reglament també estableix que en el cas dels partits autonòmics n’hi ha prou superant el 15% allà on s’hagin presentat. Ni ERC, segona força a Catalunya el 20-D, ni Democràcia i Llibertat (DL) van fer-ho a Barcelona. La mesa accepta fer la mitjana catalana de vot, fet que els fa superar-lo. El grup de DL ja va ser confirmat ahir. C’s va intentar evitar, en solitari, que DL pogués definir-se com el grup “català”, i el PNB, “basc”. Rivera marca territori.

stats