Política 24/04/2019

ERC es conjura per rellevar CiU en l’hegemonia a les municipals

Els republicans confien que les generals actuïn de "primera volta"

Aleix Moldes
3 min
ERC fa campanya per les municipals

BarcelonaAmb 807 candidatures registrades arreu del territori, ERC és el partit que més n’ha presentat per a les eleccions municipals del 26 de maig. Els republicans han fet aquest dimecres un parèntesi en la campanya electoral de les generals per mostrar múscul de cara al 26-M, en què aspiren, segons ha remarcat l’alcaldable per Barcelona, Ernest Maragall, a rellevar CiU en l’hegemonia als municipis. "ERC està en disposició de dirigir la conquesta republicana d’aquest país", ha subratllat des del Parc del Guinardó. "No només tenim expectatives, sinó l’esperança certa que això passarà", ha insistit. Maragall ha presentat el 28-A com "la primera volta" de les municipals i s’ha mostrat convençut que el partit hi arribarà "en plena forma" amb una victòria diumenge que ve a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una desena d'alcaldables republicans s'han reunit aquest dimecres en un tret de sortida informal a la campanya de les municipals, que començarà el 10 de maig. La joia de la corona és Barcelona –aquí és on ERC concentra bona part dels esforços–, però Maragall ha destacat la importància d'esdevenir la primera força a Catalunya. En aquest sentit, els resultats de les eleccions generals poden jugar a favor dels republicans. Segons les enquestes, Esquerra competeix amb el PSC per ser la primera força a Catalunya, tot i que els republicans també reclamen que el 28-A es comptabilitzin els vots del sobiranisme, en què hi inclou tant JxCat com En Comú Podem.

"És un bloc democràtic que representa aquesta majoria ciutadana explícita al voltant dels conceptes de llibertat i democràcia", ha apuntat Maragall. I aquí els comuns hi juguen un paper important, ha afegit l'alcaldable republicà de la capital. Les crítiques de l'espai dels comuns a Esquerra, però, han apujat el to des dels fitxatges de Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany. "No és una eina d'agressió, sinó de perspectiva compartida", ha respost Maragall quan li han preguntat per aquesta qüestió. A Barcelona, com en altres llocs del país, ERC s'ha ofert com a soci tant dels comuns com de la resta de forces de l'independentisme precisament en l'espai de la "llibertat" –exigir la fi de la repressió contra els líders i alcaldes independentistes– i del referèndum d'autodeterminació. "Mantenim la mà estesa al conjunt del sobiranisme", ha indicat.

Des que el seu president, Oriol Junqueras, va irrompre per videoconferència en la campanya de les generals, els republicans han reforçat el missatge "d'orgull de partit" i les sigles s'han fet grans, per a les generals, però també per a les municipals i, sobretot, per a les pròximes eleccions catalanes, encara sense data, en què el partit aspira a la presidència de la Generalitat.

El "mai" del PSOE al referèndum

L'única línia de continuïtat amb la campanya de les generals ha arribat a l'hora de valorar el resultat del debat d'aquest dimarts a Atresmedia i les declaracions d'aquest dimecres de la cap de llista del PSC, Meritxell Batet. Ahir va ser el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui va insistir que "mai" hi hauria ni independència ni referèndum, i avui la ministra ha considerat un error que l'independentisme continuï parlant d'autodeterminació. "Em costa entendre que una força política com el socialisme s'entesti en demostrar que no té res a veure amb les forces independentistes", ha lamentat Maragall.

"Nosaltres no només no deixarem d’insistir, sinó que la nostra ferma voluntat i compromís és que els catalans puguin dur a terme la seva voluntat democràtica", ha sentenciat tot just abans de remarcar que "és la llei la que s'ha d'adaptar a la voluntat dels ciutadans i no al revés".

stats