ERC treu pit perquè no ha patit mai cap cas de corrupció

Junqueras assegura que és el partit amb una trajectòria més llarga i sempre neta

La netedat ha sigut els últims anys una qualitat que ERC ha exhibit sense falsa modèstia en totes les campanyes electorals. Davant els diversos casos de presumpta corrupció que han sacsejat últimament els grans partits catalans i espanyols, els republicans han recordat, sempre que han pogut, que en gairebé 85 anys d’història no han protagonitzat cap situació similar d’enriquiment il·lícit, comissions o frau. Un element diferencial al qual ahir va tornar a fer referència el president del partit, Oriol Junqueras, en un míting de Reus davant més de 400 persones. “Som un partit net, honest, honrat, del qual cadascuna de les accions hauria de ser i és exemplar per al conjunt de la nostra societat”, va afirmar en una ciutat que és l’epicentre del cas Innova, que implicaria membres de CiU i del PSC. De fet, el jutge que investiga el cas va imputar ahir mateix una cinquantena de persones més presumptament implicades en la trama, majoritàriament metges de diferents centres mèdics del país, per cobrar comissions o rebre regals a canvi d’implantar pròtesis de l’empresa Traiber o de no dir que n’hi havia que estaven en mal estat.

Així, en el marc d’un creixent descontentament amb els polítics a causa de les investigacions obertes a dirigents de CDC i el PSC, però també del PP o Unió, ERC aixeca sempre que pot que mai no ha hagut de passar per cap judici similar, tot i haver tingut centenars d’alcaldes i regidors, però també diversos consellers durant els tripartits. “No hi ha cap partit amb la nostra trajectòria, amb la nostra història, que estigui tan net com nosaltres i que pugui presentar un currículum de generositat, honestedat i honradesa com el nostre”, va destacar de nou Junqueras en una abrandada intervenció al Teatre Bartrina, ple.

I és que, a més de la netedat, la generositat és una altra qualitat que el líder dels republicans destaca sempre que pot en els seus parlaments. Una de les obsessions de Junqueras des que va assolir la presidència d’ERC el setembre del 2011 és obrir la formació a sectors socials molt diversos perquè s’assembli “a la societat que vol representar”. És precisament la fórmula que havia utilitzat per conformar la candidatura electoral a Sant Vicenç dels Horts i que li havia permès quatre mesos abans assolir l’alcaldia d’un municipi del Baix Llobregat mentre els republicans s’enfonsaven a la resta de consistoris del país.

Voluntat d’obrir el partit

“Cal construir aliances, no només per una qüestió de necessitat o utilitat, perquè nosaltres estimem la gent d’aquest país, som i volem ser com més semblants millor a la gent d’aquest país”, va insistir encara ahir, reflectint altra vegada un objectiu que l’ha dut a obrir les llistes a nombrosos independents -començant pel cap de llista- i escindits d’altres partits, com el PSC, ICV o fins i tot Unió. “La diversitat és un element clau de la nostra fortalesa com a país i com a partit”, va subratllar, just després d’assegurar que, “si la independència requereix generositat, hi ha un partit que s’endú tots els premis, ERC”.

Ara bé, aquesta obertura del partit a nous independentistes no impedeix que igualment Junqueras recordi que la dels republicans és la formació amb més pedigrí en el camp independentista, motiu pel qual va reclamar el vot perquè, sortint reforçada, pugui empènyer les altres cap a la República Catalana. “Nosaltres desbrossarem el camí perquè sigui tan còmode com calgui per als que tinguin dubtes, perquè hi passin els que estan cansats. Som els que mai dubten, els que mai es cansen, els que mai abandonen, som la garantia que tindrem govern i que exercirà la victòria de Catalunya”, va defensar, venent-se així com els que no faran girar el rumb sobiranista que sempre han seguit.

Al seu torn, el candidat d’ERC, Gabriel Rufián, va carregar contra el ministre de l’Interior i cap de llista per Barcelona del PP, Jorge Fernández Díaz, de qui va recordar que “va dir el 2010 que el matrimoni homosexual anava en contra de la pervivència humana”. Igualment, en relació al robatori de coure que ha provocat talls i retards en la xarxa de Rodalies els últims dies, li va demanar amb ironia: “El pròxim cop que vagi a resar o a meditar al Valle de los Caídos, que li demani al seu àngel de la guarda, el Marcelo, que protegeixi les nostres vies dels lladres de coure, perquè ell no ho fa”.

LA PROPOSTA

En un acte a la UB, Joan Tardà va defensar que existeixi “una milícia republicana” en una futura República Catalana en lloc d’“un exèrcit convencional”.

EL DETALL

Oriol Junqueras va replicar a la crida de la CUP a l’abstenció recordant que el poder de Benito Mussolini a l’Itàlia feixista va arribar a la seva cúspide quan els partits de l’oposició van decidir abandonar el Parlament.

EL RETRET

El cap de llista per Tarragona, Jordi Salvador, va titllar d’“imbècil” Alfonso Guerra per haver celebrat que es passés el ribot a l’Estatut durant la seva tramitació a les Corts espanyoles.

Més continguts de