Publicitat
Publicitat

TERRORISME

El suposat assassí d'un policia de Guipúscoa afirma que no és d'ETA ni ha agafat mai una arma

El presumpte etarra Gurutz Agirresarobe assegura que des que va ser detingut, l'agost de 2010, ha intentat sense èxit recordar on era en el moment de l'atemptat

El presumpte etarra Gurutz Agirresarobe ha afirmat avui davant el tribunal que el jutja per assassinar a trets el cap de la Policia Municipal d'Andoain (Guipúscoa) Joseba Pagazaurtundua el 8 de febrer de 2003 que "a la vida" ha tingut cap relació amb ETA ni "una arma a la mà". A la vista celebrada davant la secció tercera de la sala penal de l'Audiència Nacional, el fiscal Pedro Rubira i les acusacions representades pels advocats Rubén Múgica i Carmen Lladre de Guevara i l'Ajuntament d'Andoain –actualment governat per Bildu– han mantingut la seva petició de 48 anys de presó.

"No he tingut cap relació amb ETA a la vida", ha afirmat per dues vegades Agirresarobe en la seva declaració –que s'ha estès durant aproximadament una hora– i ha conclòs: "No he tingut una arma a la mà en la meva vida". Des que va ser detingut l'agost del 2010, el seu "dilema més gran" ha estat recordar on es trobava en el moment de l'atemptat i, encara que ha estat "remenant cel i terra", no ha tingut èxit, ha explicat.

Així mateix, ha incidit que no coneixia el bar Daytona, on va morir l'agent, i que no és consumidor de cafè, de manera que no ha pogut aclarir per què es va trobar el seu ADN a la tassa en què l'assassí de Pagazaurtundua va prendre uns minuts abans de disparar, segons indicava l'acta amb la qual el jutge Fernando Grande-Marlaska va decretar el seu ingrés a la presó. "N'he pres dos en la meva vida i se'm van posar malament", ha precisat Agirresarobe, que tampoc ha pogut recordar si alguna vegada ha anat al "bar Iñaki" d'Irun on l'Ertzaintza, que el va començar a seguir després de la desarticulació al març de 2009 del "complex Donosti", va trobar en una ampolla d'aigua una altra prova d'ADN que coincidia amb el seu.

En aquest punt, un expert en genètica proposat per la defensa de l'acusat ha mostrat els seus "dubtes" sobre la fiabilitat de les mostres d'ADN recollides a la tassa, ja que la quantitat era tan baixa que el perfil revelat no era de la qualitat no ja òptima, sinó tan sols suficient. De diferent manera, la qualitat de les mostres preses tant de l'ampolla del bar d'Irun com d'una altra en la qual l'acusat va beure durant la seva compareixença davant el jutge Fernando Grande-Marlaska eren "excel·lents" perquè reunïen "suficients garanties per ser interpretades sense dubtes" . Per contra, un perit de l'Ertzaintza ha assenyalat que els perfils trobats eren "únics, completament nets" i que, encara que era poca la quantitat obtinguda i "evidentment no tenia una qualitat ideal", era "suficient" per identificar Agirresarobe.

Durant el judici –al qual hi ha assistit entre el públic la candidata d'UPyD a la Moncloa, Rosa Díez–, la vídua de Pagazaurtundua, Estibaliz Garmendia, ha relatat que el dia de l'atemptat ella es trobava a la Unitat de Cures Intensives de l'hospital en la qual va veure com el seu marit "ingressava molt malament". "ETA va assassinar un home bo, un company i un amic", ha lamentat. La germana del mort, Maite Pagazaurtundua, ha explicat que des que la seva família va saber que el seu germà era objectiu d'ETA va començar a viure "amb una immensa preocupació", que va augmentar amb l'assassinat del seu "gran amic" José Luis López de Lacalle i , sobretot, quan trenta radicals van assaltar la casa del poble de la localitat i van amenaçar amb un "ja t'agafarem" cinc mesos abans de morir.

Un dels clients que va presenciar l'assassinat ha explicat que un "noi" que es trobava a la barra del local es va aixecar i a continuació va sentir les detonacions, "tres o quatre", i en girar-se el va veure "tirant de gallet" mentre la víctima "es va quedar com estava, llegint el diari". La cambrera de l'establiment ha recordat com un jove amb "aspecte de fred" li va demanar un cafè i després, mentre recollia el canvi per cobrar a un dels clients, va escoltar la primera detonació i va preferir quedar-se a la rebotiga, però en sortir va comprovar que "faltava" el "noi" al qual havia servit el cafè.

Pel fiscal, a més de la "prova directa" de l'ADN, aquest testimoni és essencial perquè coincideix amb altres testimonis que la persona que va utilitzar aquesta tassa va ser la que va disparar els trets i ha reconegut que va assenyalar a l'Ertzaintza el recipient assegurant-se prèviament que ningú el toqués per després complir escrupolosament "tota la cadena de custòdia".

21D

Més continguts de