Política 16/10/2015

"Atemptat", "infàmia", "coacció", "colpisme", "aldarull institucional": així retraten el 15-O els editorials de Madrid

Des d''El País' fins a 'La Razón', passant per 'El Mundo' i l''Abc', carreguen amb duresa contra el president en funcions de la Generalitat per la instrumentalització política, diuen, de la seva declaració davant del jutge pel 9-N

M. Colomer
4 min

'Abc'

'Abc'"En efecte, Artur Mas és responsable"

- "L'independentisme català va consumar la seva amenaça i va convertir la declaració judicial d'Artur Mas en una ostentació de coacció al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya".

- "Els comunicats no són suficients enfront d'una pressió política i partidista com la que està exercint el secessionisme contra els jutges que investiguen Mas. Cal que aquestes mesures que tant s'anuncien s'apliquin d'una vegada, perquè l'Estat i la Constitució estan desapareixent de Catalunya".

- El problema afegit és que el discurs nacionalista contra l'estat de dret i la igualtat davant la llei està calant en partits i sectors de l'opinió pública no catalans que combreguen amb la mentida que la imputació de Mas és una victimització de l'independentisme i una judicialització de la política. Són els mateixos arguments relativistes que es van utilitzar [...] contra la llei de partits polítics".

- "Mentre el nacionalisme trobi fissures per on infiltrar aquests arguments, la posició de l'Estat s'anirà debilitant, perquè, a més, aconseguirà consolidar la idea que els polítics, sempre que siguin nacionalistes, són una casta privilegiada amb dret a incomplir les normes impunement".

'La Razón'

'La Razón'"La coacció d'Artur Mas als jutges ha de tenir resposta"

- "El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ser ahir escenari d'un espectacle vergonyós per a tots aquells ciutadans que creuen en els principis democràtics i en el respecte a la separació de poders que distingeix les societats políticament avançades".

- "Que el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, el màxim representant de l'Estat a la comunitat autònoma i que encarna el poder executiu, hagi organitzat un piquet d'alcaldes per pressionar el tribunal que instrueix el cas és un dels atemptats més greus que es recorden contra la independència i la dignitat del poder judicial".

- "Excusar-se, com ha fet Artur Mas, en el fet que els funcionaris de la Generalitat van actuar voluntàriament [el 9-N] i que, en qualsevol cas, només van ser 'assessorats' i 'coordinats' des del mateix executiu català no només és impropi d'un home que blasona de gallardia, sinó que obre la via a noves imputacions".

- "La Fiscalia General de l'Estat no hauria de passar per alt una acció intimidatòria que sobrepassa clarament els límits de la llibertat d'expressió i que implica representants municipals en una marxa que pot ser qualificada de colpista".

- "La societat espanyola en el seu conjunt ha de ser conscient del risc que suposa per a la convivència i les llibertats públiques la manipulació desvergonyida dels atributs de la democràcia".

'El País'

'El País'"Aldarull institucional"

- "Els passos que s'estan donant a la judicialització del conflicte polític a Catalunya confirmen la incapacitat d'encarrilar-lo amb seny. La coincidència amb el 75 aniversari de l'afusellament de Lluís Companys per la dictadura de Franco –estranya decisió del jutge, que va citar Artur Mas per a una data tan simbòlica– li ha permès acompanyar-lo amb un vessament de sentimentalitat patriòtica i adornar-se amb una aura heroica i fins i tot martirial".

- "El president imagina que aquest comportament és un senyal de la força que confereixen el seu lideratge i una certament complexa majoria parlamentària. S'equivoca: l'únic que ho fa possible és l'abús".

- "Jordi Pujol ja va utilitzar les institucions i les va barrejar amb el sentiment nacional de Catalunya per pressionar un tribunal que va acabar bloquejant la querella pel cas Banca Catalana. Pujol va treure rèdit electoral d'aquella manipulació i Mas li segueix els passos, per apuntalar la seva continuïtat al capdavant de la Generalitat".

- "No obstant això, jurídicament [Mas] no s'ofereix als seus lleials per a cap holocaust numantí; assumeix la responsabilitat per la convocatòria i realització del 9-N, però la dilueix en els voluntaris que el van 'executar' –són paraules seves–, mirant de conduir la investigació cap a un carreró sense sortida".

- "La cerimònia de fervor independentista li serveix [a Mas] per ocultar la pobresa dels seus resultats electorals, les dificultats per a la investidura i per començar una legislatura estable, sempre a costa de l'anticapitalisme i l'antieuropeisme de la CUP".

'El Mundo'

'El Mundo'"Mas es col·loca per sobre de la llei i es burla de la Justícia"

- "Ningú que veiés ahir la xulesca i altiva displicència d'Artur Mas davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya podria creure que estem en un estat de dret amb separació de poders i respecte al principi de legalitat".

- "Va ser un espectacle infame, que demostra que l'encara president de la Generalitat es col·loca per sobre de la llei i es burla de la Justícia".

- "Caldria remuntar-se a la nefasta jornada del 2003 de l'ingrés de Barrionuevo i Vera a la presó de Guadalajara amb Felipe González i la plana major socialista a les portes del centre per trobar un dia tan infamant per a la Justícia. Fins i tot el que va passar ahir a Barcelona va ser més greu, ja que es tracta d'un evident intent de coaccionar els jutges que instrueixen el procés".

- "En el moment més baix de la seva carrera i després dels mals resultats recollits en les recents eleccions, Artur Mas emergeix novament com a líder a Catalunya gràcies al trist i indigne espectacle que va organitzar ahir, vergonyós per a qualsevol persona amb sensibilitat democràtica".

- "El president de la Generalitat va quedar retratat novament com un oportunista i com un governant que maneja el carrer contra la llei. Només en una república bananera és possible que un alt càrrec de l'Estat menyspreï la legalitat i s'arrogui el dret de donar lliçons a un tribunal. Però a Catalunya malauradament això ja no sorprèn".

stats