Publicitat
Publicitat

PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT

Salgado amenaça amb actuar "de manera estricta" si Catalunya no acata l'objectiu de dèficit

La vicepresidenta econòmica no ha valorat les xifres del projecte de pressupost català, que doble l'objectiu de dèficit, però recorda que pot multar o negar nou deute a les comunitats que no compleixin

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha advertit aquest dimarts Catalunya i altres comunitats que no s'ajusten a l'objectiu de l'1,3% de dèficit al 2011 que el seu ministeri "aplicarà de manera estricta" els mecanismes de control per evitar "desviacions significatives" i per "assegurar que corregeixen" el rumb. Salgado ha evitat valorar directament els pressupostos que el conseller Mas-Colell ha presentat aquest dimarts a Barcelona -i que se situen a l'entorn del 2,66% de dèficit-, i ha assegurat que esperarà a veure els números que aprova el Parlament i quin és el resultat de l'execució per valorar si finalment el seu Ministeri impedeix que Catalunya assumeixi nou deute.

La vicepresidenta ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa on ha presentat les dades d'execució pressupostària per part de totes les administracions al primer trimestre del 2011, i que apunten que el dèficit es va situar al -0,46%. El dèficit de Catalunya al primer trimestre és del -0,09% del seu PIB, de manera que és una de les autonomies amb un dèficit més baix al primer trimestre de l'any.

Pocs minuts abans de la seva compareixença, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell ha lliurat al Parlament els pressupostos del Govern per al 2011 que preveuen aproximadament un 2,66% de dèficit, el doble de l'1,33% que va establir el Consell de Política Fiscal i Financera per al 2011.

Salgado ha afirmat que aproximadament la meitat de les CCAA mostren una evolució "molt pròxima" als compromisos de dèficit, però ha llançat una advertència a Catalunya i a la resta de territoris que ofereixen "dades menys positives" i poden patir una "desviació significativa" respecte als objectius de dèficit.

Aquestes CCAA, ha apuntat, "hauran d'accelerar" i prestar "especial atenció" als plans de reequilibri, mentre que el Ministeri d'Economia analitzarà la informació addicional que ja els ha demanat per "aclarir les causes" i vigilarà per "assegurar que es corregeixen les desviacions"

La vicepresidenta ha recordat que els objectius de dèficit de l'Estat "són irrenunciables" i ha advertit que, en consonància, el Ministeri d'Economia aplicarà "de manera estricta tots els mecanismes de control" per assegurar que aquests territoris "compleixin" i "garantir" que el seu dèficit serà de l'1,3% al final del 2011.

Esperarà al Parlament i a l'execució


Malgrat tot, no ha volgut encara donar per incomplert el compromís i ha expressat la seva esperança que les negociacions al Parlament donin la volta als pressupostos. Per això ha recordat que més enllà dels números que aprovi el Govern, cal esperar a veure quin és el pressupost que acaba aprovant el Parlament de Catalunya i, posteriorment, quin és el resultat real de la seva execució.

"Tindrem en compte el que s'aprovi al Parlament de Catalunya" que "ens indicarà fins a quin punt es compleix el pla de reequilibri financer que ha de permetre que el govern de la Generalitat arribi al dèficit de l'1,3% a què es va comprometre al 2010" ha dit en roda de premsa en resposta a una pregunta sobre els efectes que l'incompliment pot tenir per a Catalunya.

I és que segons Salgado, el govern espanyol no té res a dir respecte als pressupostos que aprovi un govern o un parlament autonòmic, però sí sobre el resultat final de l'any. "No és la primera vegada" que un govern autonòmic presenta un pressupost amb un dèficit superior al que estava autoritzat, ha dit, i "el que importa al final d'any és l'execució de la despesa i els ingressos".

No obstant això, ha recordat que tal com va quedar establert al Consell de Política Fiscal i Financera les CCAA que no assoleixi els seus compromisos de dèficit no podran adquirir nou deute. A més, segons la Llei d'economia sostenible, també es poden aplicar als territoris les multes que la Comissió Europea pugui traslladar als estats a causa d'aquests incompliments.

Respecte a les multes, Salgado ha recordat que si l'executiu espanyol va incorporar aquesta previsió a la Llei d'economia sostenible és perquè es pugui aplicar si cal, malgrat tot ha apuntat que "desitja" que no s'hagi de multar cap territori.

Les CCAA no podran compartir dèficit al 2011

Salgado ha descartat una de les fórmules que es proposen des de Catalunya, que és que el conjunt del dèficit de les CCAA sigui de l'1,3% però que les comunitats amb menys dèficit puguin compensar el d'aquelles que sobrepassin aquest límit. Segons la vicepresidenta, aquesta és una fórmula que s'hauria d'haver establert, però el que es va aprovar al Consell de Política Fiscal i Fiancera al 2010 era que cadascuna assoliria l'1,3%.

Andalusia no compleix en personal

Salgado ha assegurat que les despeses de personal disminueixen a totes les CCAA amb una sola excepció: Andalusia, però ha atribuït aquest fet al pagament de les cotitzacions de la Seguretat Social al segon trimestre del 2010. En la resta de casos, ha afirmat, "es veu amb tota claredat que s'està reconduint la despesa en aquesta partida".

RE

Més continguts de