ABDICACIÓ DEL REI
Política 12/06/2014

Cervera demana a la infanta Elionor que reunciï al títol de comtessa de Cervera

L'acord ha rebut el suport de CiU i ERC, l'abstenció del PSC i el grup independent, i el vot en contra de l'ultra Partit per Catalunya

Acn
2 min
La votació de la moció per demanar a la casa reial que no utilitzi el títol de compte de Cervera / ACN

CerveraL'Ajuntament de Cervera ha aprovat amb el suport de CiU i ERC que la infanta Elionor no utilitzi el títol de comtessa de Cervera que li correspon amb el nomenament del seu pare com a rei. D'aquesta manera, l'acord demana a la casa reial espanyola que abandoni el vincle nobiliari amb Cervera. A la votació el PSC s'ha abstingut, junt amb el grup independent Solucions i Futur. L'únic vot en contra ha estat del regidor de l'ultra Partit per Catalunya. Cervera se suma així a Montblanc i Balaguer, que ja han demanat a la casa reial que no utilitzi els títols de duc i senyor, respectivament, a l'espera que Girona prengui el mateix acord pel que fa al de principat de Girona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cervera ha respectat sempre el rei d'Espanya, des que Felip V va atorgar universitat a la ciutat, i també el comte de Cervera, títol que correspon actualment al primogènit del rei, segons s'especifica a la Constitució espanyola. Ara que el relleu a la Corona suposarà també el relleu al comtat, la Paeria de Cervera –amb majoria pro consulta– ha volgut sumar-se al rebuig als títols nobiliaris juntament amb les altres ciutats catalanes que han fet el mateix. La moció que ha aprovat el ple qualifica la institució de la Corona com a "desfasada i antagònica". L'alcalde Ramon Royes ha afegit la crítica que "no es pugui escollir democràticament". El grup d'ERC ha donat suport a la moció però ha insistit en la importància de sumar tots els esforços per fer realitat la consulta del 9 de novembre.

En canvi, el PSC no s'ha volgut sumar a l'acord en considerar que ara no s'està debatent el model d'estat. El portaveu socialista, Joan Valldaura, ha dit que no considera "important aquest tema" i que, "si aquesta senyora [Elionor] té el dret nobiliari, el tindrà". El portaveu del Partit per Catalunya, Mateu Figuerola, creu que aquesta moció és "demagògica" i una "dèria de l'alcalde i uns quants". Figuerola s'ha mostrat convençut que l'acord no té el suport de la ciutat de Cervera. El portaveu del grup independent Solucions i Futur, Jaume Carcasona, ha considerat la moció no necessària per a la ciutat de Cervera, "que té coses més importants a fer".

stats