Política 21/02/2013

Espadaler es reunirà dilluns amb Fernández Díaz per defensar el paper dels Mossos en el cas de l'espionatge

PSC i ICV-EUiA reclamen al Govern que convoqui la Junta de Seguretat per exigir que la policia estatal comparteixi la informació

Ara / Acn
2 min
Espadaler entrevistat a TV3

BarcelonaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, es reunirà dilluns que ve amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per tractar els casos d'espionatge de Método 3 i, concretament, el paper que en aquesta investigació han de jugar els Mossos d'Esquadra. La trobada es farà a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els Mossos són competents, però la decisió de qui porta la investigació és del jutge", ha admès Espadaler en declaracions a 'Els matins', de TV3.

El conseller preferiria que la investigació la portessin els Mossos perquè tenen les competències plenes en el cas i "ho farien tan bé com la Policia Nacional". I reitera que "tenim la disposició i disponibilitat per fer-ho". Sobre la denuncia de Camacho pels casos d'espionatge, declara que li hauria agradat que l'hagués fet en una oficina dels Mossos d'Esquadra, però respecta la seva decisió.

D'altra banda, el cap d'Interior creu que crear una comissió d'investigació no és la millor solució. "No és convenient una comissió parlamentaria juntament amb una actuació judicial", i ha afegit que en tot cas qui hauria de convocar-la seria el President de la Generalitat.

La gravetat d'aquest episodi "minva la moral del país" i només serà possible afrontar-lo "amb transparència i rigor" i accions "d'arrel nítidament democràtiques", assegura Espadaler. "Resulta cabdal que els Mossos d'Esquadra entrin en joc, i per això el departament d'Interior s'ha de posar a disposició del ministeri fiscal i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè tenim la competència i som competents".

Sobre si el Centre Nacional d'Intel·ligència ha tingut res cosa a veure amb el cas, a Espadaler no li consta que s'hagi desplegat el CNI a Catalunya, però "la sospita de col·laboració entre el CNI i Método 3 és raonable, tot i no tenir-ne l'evidència".

El conseller ha remarcat la necessitat "imperiosa" d'aclarir "amb celeritat i rigor" els casos d'espionatge i d'identificar-ne els autors, perquè "és reprovable que un polític hagi demanat investigar un company". "La violació a la intimitat i l'atac a l'honor que presumptament s'han comès no són tolerables en un estat de dret", ha assegurat.

ICV-EUiA i PSC demanen al Govern que convoqui la Junta de Seguretat

Tant PSC com ICV-EUiA han reclamat al conseller que deixi de lamentar-se pel fet que els Mossos d'Esquadra no estiguin participant en la investigació sobre la presumpta trama d'espionatge i li han demanat que actuï. "Em sento avergonyit i decebut del fet que la policia catalana no porti aquest cas. Però no n'hi ha prou de dir que ens han pres competències. Menys plorar i més treballar", va dir aquest dimecres el diputat socialista Xavier Sabaté.

Tant Sabaté com el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch reclamen al Govern que convoqui la Junta de Seguretat, un òrgan de coordinació entre la policia catalana i l'estatal que emana de l'Estatut. "Un dels grans avenços de l'Estatut va ser que el president de la Generalitat pogués presidir la Junta de Seguretat de Catalunya. En tres anys no l'ha convocat mai. Jo els demano que el president convoqui urgentment la Junta de Seguretat per saber què està passant", ha indicat Bosch.

Per la seva banda, el diputat del PPC Pere Calbó s'ha mostrat contrariat pel fet que el Govern estigui "permanentment" lamentant-se que els Mossos d'Esquadra no estiguin participant en la investigació. De fet, Calbó ha demanat al conseller d'Interior que deixi que sigui la justícia qui decideixi quin cos policial ha d'actuar com a policia judicial en aquest cas.

stats