Política 25/07/2019

Esquerra i EH Bildu s'abstindran en la investidura de Sánchez i JxCat votarà 'no'

"Si no s'arriba a un acord, serà la mort política d'Iglesias i Sánchez", assegura Rufián

Germán Aranda
2 min
ERC ofereix l’abstenció al PSOE si pacta amb Podem

MadridLa portaveu d'EH-Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurúa, ha anunciat aquest dijous en roda de premsa conjunta amb el portaveu d'Esquerra, Gabriel Rufián, que els dos partits s'abstindran en la investidura de Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, JxCat es manté en el no al candidat socialista, tal com va fer dimarts. El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha anunciat que s'abstindran. Unides Podem ha de decidir el sentit del seu vot en una reunió. Abans, els sis diputats d'Esquerra Unida, integrats a la coalició d'Unides Podem, debatran si segueixen la disciplina de vot del partit. Ara per ara, Sánchez no en tindria prou amb l'abstenció d'Unides Podem per ser investit president.

Rufián, amb to greu, ha recordat que "queden quatre hores per dirimir el futur de l'esquerra i del govern d'aquest país". "Exigim responsabilitat davant l'oportunitat no política, sinó històrica", diu Rufián, que demana "enganxar-se a la taula de negociació". "Estem convençuts que si avui no s'arriba a un acord suposarà la mort política del senyor Iglesias i el senyor Sánchez", ha dit Rufián. "Ens neguem, a falta de quatre hores, a dir que això està trencat", afegeix Rufián, que demana als interlocutors "que deixin d'amenaçar-se i donar-se ultimàtums".

Rufián ha fet una doble proposta a Iglesias i Sánchez. Al socialista li demana "que aixequi el veto a Iglesias", i a Podem, que entengui "que quatre ministeris és un èxit". "Nosaltres no serem al sac de l'odi del 'no' de Vox i el PP i ens preguntem si Unides Podem hi vol ser", ha defensat Rufián. El portaveu ha sigut preguntat si JxCat és en aquest sac per haver optat pel no i ha respost que "no és dramàtic que l'independentisme voti separat", i ha expressat "el respecte" pel vot.

El portaveu d'Esquerra reconeix que ha parlat per telèfon amb el socialista José Luis Ábalos i amb Alberto Garzón per intentar ajudar en les negociacions, però no ha volgut entrar a detallar el contingut de les converses.

stats