Política 29/05/2019

L'Eurocambra impedeix l'entrada a Puigdemont i Comín fins que no tinguin l'acta d'eurodiputat

El PP, el PSOE i Cs demanen retirar les acreditacions provisionals que sí s'han donat a altres diputats

Júlia Manresa
4 min
L'expresident català a l'exili, Carles Puigdemont, amb els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín, davant del Parlament Europeu

Brussel·lesPrimers obstacles per a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín en la seva intenció de poder exercir d'eurodiputats. Tots dos han intentat entrar aquest dimecres al Parlament Europeu per recollir la documentació provisional, acompanyats d'altres eurodiputats electes, com la número dos d'ERC, Diana Riba, però les autoritats de l'Eurocambra no han deixat passar els polítics exiliats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només han estat vetats ells dos, ja que la resta de nous eurodiputats han pogut obtenir l'acreditació provisional que facilita el seu accés al Parlament mentre no arriben les comunicacions oficials dels estats membres. Tot i això, fonts de l'Eurocambra asseguren que "el Parlament pot decidir no concedir cap facilitat fins a assegurar-se que la persona ha obtingut realment l'acta de diputat" i eviten explicar quin criteri s'ha seguit per impedir l'entrada de Puigdemont i Comín en aquest cas i permetre, en canvi, la d'altres nous europarlamentaris.

"La raó que ens han donat cau pel seu propi pes, perquè ens han dit que l'Estat no ha comunicat oficialment la llista d'electes", ha dit Puigdemont a la sortida de la seu del Parlament Europeu a Brussel·les. L'expresident ha preguntat per què diputats d'altres partits sí que podien entrar i ha assegurat que la resposta obtinguda ha estat el "silenci". Puigdemont ha criticat la "clara discriminació" i ha afirmat que s'intenta "estendre a les institucions europees els estàndards de violacions de drets que ja es donen a Espanya". Ja ha avisat que defensaran els seus drets i exigiran responsabilitats i s'ha mostrat convençut que passarà el mateix que amb la Junta Electoral Central, que els va excloure de les llistes i finalment va haver de rectificar per ordre de la justícia.

Ciutadans havia demanat per carta a Tajani que li impedissin l'accés

Els nous eurodiputats de Ciutadans, encapçalats per Luis Garicano, han enviat aquest dimecres mateix una missiva al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, en què demanaven que Puigdemont "no pugui registrar-se ni obtenir l'acreditació per accedir a les instal·lacions del Parlament Europeu". La carta ha estat enviada abans que Puigdemont intentés accedir a l'Eurocambra justament per fer els tràmits que Ciutadans demana a la missiva que siguin impedits.

El Parlament Europeu no argumenta, doncs, per quin motiu es decideix vetar l'entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín. Fonts de l'Eurocambra ja avisaven ahir que en aquest cas es filaria prim i no es farien excepcions per facilitar tràmits com sí que es fan en altres ocasions. "El Parlament Europeu haurà de donar moltes explicacions perquè som representants de ciutadans europeus votats per més d'un milió de persones i ens estan impedint exercir els nostres drets", ha etzibat l'expresident a l'exili. Més tard, les mateixes fonts de l'Eurocambra han explicat que no és la primera vegada que el Parlament decideix no donar una acreditació provisional si hi ha dubtes de si la persona serà definitivament inclosa a la llista oficial en casos, per exemple, d'impugnació de resultats.

El PP, el PSOE i Cs demanen suspendre les acreditacions provisionals

L'Eurodiputada d'Esquerra Diana Riba ha explicat que han pogut entrar "fàcilment" i han estat "tot el dia treballant dins el Parlament Europeu", amb el seu company de grup Pernando Barrena (EH Bildu). Tant Barrena com Riba eren a la llista provisional d'eurodiputats i han pogut comprovar que també hi sortien els noms de Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras. "Hem vist que hi havia tres noms assenyalats en gris. És una llàstima enorme que el Parlament Europeu es presti a una discriminació totalment arbitrària contra dues persones electes", ha explicat.

Justament davant aquesta polèmica, els eurodiputats del PP, el PSOE i Cs, Esteban González Pons, Iratxe Garcia i Javier Nart, han demanat per carta a Antonio Tajani que fins que no es resolgui la qüestió se suspengui les acreditacions provisionals que sí que s'han donat a altres eurodiputats espanyols. Consideren que són acreditacions que s'han "emès per error" perquè encara no hi ha la comunicació oficial de les autoritats espanyoles amb el llistat definitiu d'eurodiputats, ja que el recompte de vots no s'ha acabat. Argumenten que la legislació espanyola impedeix que s'acreditin els eurodiputats si no han obtingut l'acta i creu que es produeix "inseguretat jurídica" perquè al llarg d'aquest dimecres s'han acreditat diversos eurodiputats espanyols.

L'Eurocambra impedeix l'entrada de Puigdemont i Comín fins que no tinguin l'acta d'eurodiputat

Per tant, confirmen que la llista que tenien les autoritats de seguretat del Parlament Europeu no és una llista oficial, sinó que ha estat decisió de l'Eurocambra presidida per Antonio Tajani vetar l'entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín.

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, també ha reaccionat ràpidament a través de Twitter. Ha criticat la decisió de l'Eurocambra i ha avisat que "la partida legal està guanyada" i que per això fan servir "la força" com a un "últim recurs impropi de qualsevol Parlament democràtic". S'espera, doncs, que presentin una denúncia contra la mesa del Parlament Europeu davant al justícia belga i enviaran una carta de queixa a Tajani i una a la Defensora del Poble.

De fet, els representants legals del president Puigdemont i del conseller Comín ja han enviat cartes al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i al secretari general, Klaus Welle, en què es presenta una queixa formal pel tracte discriminatori que van patir el president Puigdemont i el conseller Comín ahir, quan se’ls va impedir l’entrada al PE per iniciar els tràmits, tal com van fer altres eurodiputats electes. En la carta a Klaus Welle també es demana una còpia de la llista en què apareixien els noms dels eurodiputats electes que els van mostrar a l’entrada, així com documentació on consti la prohibició. Igualment, es demana accedir a la gravació de les càmeres de seguretat que proven tot el que va passar ahir a la tarda.

stats