Política 26/12/2014

Podem, segona força a Euskadi a només un escó del PNB, segons l'Euskobaròmetre

Segons el sondeig, el PNB trauria 22-23 escons; Podem, 21-22; EH Bildu, 13-14; el PSE, 10; el PP, 6; IU-Ezker Anitza, 0-1, i UPyD, 0-1

Efe
2 min

BilbaoEl PNB seria la força més votada si avui se celebressin eleccions al Parlament basc, amb 22-23 escons. Tanmateix, només superaria per un escó Podem, que es col·locaria com a segona força basca, segons l'últim Euskobaròmetre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest sondeig que la Universitat del País Basc fa semestralment s'ha elaborat sobre la base de 600 entrevistes a domicili fetes entre els dies 27 d'octubre i 14 de novembre.

L'actual govern basc està a la meitat de la legislatura i no es preveuen eleccions fins a la tardor del 2016. Les anteriors van ser el 21 d'octubre del 2012, i van dibuixar un Parlament amb 27 escons del PNB, que governa en solitari i en minoria, 21 d'EH Bildu, 16 del PSE, 10 del PP i 1 d'UPyD.

Segons l'Euskobaròmetre, el resultat d'unes hipotètiques eleccions ara seria el següent: PNB, 22-23 escons; Podem, 21-22; EH Bildu, 13-14; PSE, 10; PP, 6; IU-Ezker Anitza, 0-1; UPyD, 0-1.

En intenció directa de vot, el PNB s'emportaria el 19,8%; Podem, el 19,3%; EH Bildu, el 12,5%; el PSE, el 4,3%; el PP, l'1,0%; IU-Eker Anitza, l'1,3%, i UPyD, el 0,8%.

Segons el sondeig, doncs, el PNB tornaria a ser el guanyador electoral, amb un 30,5% dels vots vàlids i un lleuger retrocés; podria obtenir entre 22 i 23 escons, amb la primera posició a Biscaia, la segona a Àlaba i la tercera a Guipúscoa.

Podem irrompria amb força per disputar l'hegemonia al PNB. Amb un 25,6% dels vots vàlids i entre 21 i 22 escons, se situaria en segona posició, i guanyaria a Àlaba, empataria amb EH Bildu a Guipúscoa i ocuparia el segon lloc a Biscaia.

La coalició EH Bildu retrocediria a la tercera posició. Amb un 19,7% dels vots vàlids, podria obtenir entre 13 i 14 escons, i disputaria a Podem el primer lloc a Guipúscoa, però quedaria en tercer lloc a Biscaia i en quart o cinquè a Àlaba.

El PSE-EE retrocediria a la quarta posició en tots tres territoris. Amb un 12,8% dels vots vàlids i uns 10 escons, només podria aspirar a apuntalar una de les possibles majories de govern.

El PP seguiria acusant el desgast governamental, i retrocediria en les tres províncies i cauria fins a la cinquena posició amb uns 6 escons i un 8,1% dels vots vàlids. Només a Àlaba podria millorar la seva posició.

IU/Ezker Anitza, avui extraparlamentària, amb un 3,2% dels vots vàlids, només podria aspirar a entrar al Parlament basc amb un molt incert escó alabès.

UPyD, amb un 2,2% dels vots vàlids, podria aspirar a conservar el seu actual parlamentari per Àlaba.

Les dades fetes públiques avui corroboren l'avançament d'aquest mateix sondeig de divendres passat sobre la valoració dels líders, que va situar el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, fins ara desconegut a les enquestes, com el líder més valorat pels bascos i l'únic que aconseguia l'aprovat, amb una nota de 5,6.

El director de l'Euskobaròmetre, el catedràtic de sociologia Francisco Llera, ha destacat que la principal conseqüència d'aquests hipotètics resultats seria que es "complicaria seriosament" la governabilitat.

El manteniment del PNB al govern dependria del suport o el consentiment de Podem o d'almenys dues de les tres forces parlamentàries principals (EH Bildu, PSE o PP). "No hi ha cap altra alternativa de govern viable, llevat que Podem encapçali un govern d'esquerra amb EH Bildu i el PSE", ha subratllat Llera.

stats