Política 11/06/2018

Josep Borrell assegura que Catalunya està "a la vora d'un enfrontament civil"

El president de la Generalitat li respon que les seves paraules són una "irresponsabilitat inaudita"

Ara
3 min
Borrell en una entrevista.

BarcelonaEl ministre d'Exteriors, Josep Borrell, considera que Catalunya està "a la vora d'un enfrontament civil" i subratlla que "la primera obligació del govern espanyol és mantenir la integritat territorial de l'Estat". En una entrevista a 'La Sexta', el responsable d'Exteriors va apel·lar al diàleg "dins dels marcs de la Constitució i el respecte a la legalitat" en un moment en què considera que la unitat d'Espanya s'ha "posat en qüestió" per culpa, en paraules seves, d'una part de la societat catalana. Borrell reclama trobar "algú amb qui dialogar i que accepti el marc del diàleg", en referència al nou govern de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, per la seva banda, ha evitat valorar les afirmacions de Borrell, tot i que ha assegurat que "lamentablement els últims mesos hi ha hagut una degradació de la convivència". De fet, la ministra fins i tot ha afirmat que ha tingut "alguna experiència desagradable" i ha instat tant a la Generalitat com al govern espanyol a "treballar per recuperar aquesta convivència".

Durant l'entrevista d'aquest diumenge, el nou ministre d'Exteriors va matisar les seves declaracions de fa uns mesos, en què considerava que s'havien de "desinfectar les ferides de la societat catalana". Ahir va substituir l'expressió per "curar" i va remarcar que mai ha dit que "s'hagi de desinfectar els catalans o Catalunya, com diuen". Borrell va admetre que va acceptar el càrrec per donar resposta a la pèrdua de prestigi d'Espanya en universitat estrangeres, especialment en l'àmbit anglosaxó, per "l'estratègia insistent" dels independentistes de mostrar que "la llegenda negra ha tornat".

Sobre l'acostament dels presos polítics, Borrell va deixar aquest assumpte en mans dels tribunals, tot i que va admetre que veuria amb bons ulls totes les mesures que contribuïssin a rebaixar la tensió. El ministre també es va referir a les paraules de l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí, que divendres va dir que el Govern "jugava al pòquer i anava de 'farol'" després de l'1 d'octubre. "La propera vegada que juguin al pòquer, que juguin amb cigrons, perquè han estat jugant amb el futur d'aquest país", va dir Borrell.

Torra acusa Borrell d'una "irresponsabilitat inaudita"

El president de la Generalitat, Quim Torra, no va trigar a contestar a les paraules de Borrell. A través de Twitter va dir que les considerava una "irresponsabilitat inaudita".

En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu del PDECat, Maria Senserrich, qui ha considerat que les paraules de Borrell són "una indignitat, una aberració i una mentida molt gran". En una roda de premsa a la seu del partit, ha afegit: "No ens podem permetre aquest tipus de mentides i falsedats, perquè el català és un moviment tranquil i pacífic. Els independentistes hem demostrat que som un moviment pacífic i amb voluntat democràtica". Senserrich ha indicat que al PDECat "sempre el trobaran a la taula de diàleg, això és clar", però que el que no faran mai els independentistes és "acceptar mentides i insults a la intel·ligència de tots els catalans, pensin com pensin".

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha titllat de "mentida" les afirmacions del ministre d'Exteriors. "No està participant en un acte de SCC ni és un ministre de Propaganda, sinó que ministre d'Exteriors", ha criticat Vilalta. "Les declaracions del ministre Borrell, a més de ser mentida com és obvi i conegut per tothom, són molt irresponsables", ha afegit la portaveu republicana en la roda de premsa d'aquest dilluns a la seu del partit. En aquest sentit, Vilalta ha emplaçat a Borrell a treballar per restituir la reputació d'Espanya, que veu "en absoluta decadència per les seves actuacions dels últims mesos com ara picar persones innocents" durant l'1-O i per l'empresonament dels líders polítics, ha assegurat.

stats