Política 29/05/2018

Familiars dels presos es reuneixen a Estrasburg amb eurodiputats: "Pot ajudar a remoure sensibilitats"

Aquest matí participen en una trobada al Parlament Europeu per buscar "suport internacional"

Mireia Esteve
2 min
Familiars dels presos polítics catalans, acompanyats de l'advocat Andreu Van den Eynde

Estrasburg"El testimoni més directe dels familiars pot ajudar a remoure sensibilitats i per això venim fins aquí, per explicar per la via més directa el que estem vivint". Amb aquestes paraules definia ahir la dona de Raül Romeva, Diana Riba, el viatge que familiars dels presos catalans han fet fins a Estrasburg. Aquest matí participen en una trobada amb diferents eurodiputats al Parlament Europeu. En la reunió, també hi seran familiars dels nois d'Altsasu i també membres del grup de suport de Valtonyc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els familiars que han viatjat fins a Estrasburg hi ha també la germana de l'exconsellera Dolors Bassa, Montserrat Bassa, que ha explicat que l'objectiu de la trobada és traslladar als eurodiputats la situació de "presó preventiva injusta" que pateixen els seus familiars. De fet, Bassa ha subratllat que volen que la reunió serveixi per aconseguir "suport internacional" i denunciar la situació judicial en què es troben els líders independentistes empresonats. "Davant del desànim, per a nosaltres és important buscar suport internacional", ha argumentat la germana de l'exconsellera.

La trobada amb els eurodiputats comença a dos quarts de 10 del matí i hi intervindran Diana Riba i també l'advocat Andreu Van den Eynde, a més dels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (PDECat) i Jordi Solé (ERC). Els familiars dels joves d'Altsasu empresonats i del raper Valtonyc, exiliat la setmana passada, també explicaran el seu testimoni. "És una feina per visibilitzar i bastir ponts entre diferents sensibilitats polítiques per parlar del conflicte a Catalunya", ha remarcat Riba, que ha instat tots els eurodiputats de la cambra a escoltar el seu testimoni, més enllà dels que ja formen part de la plataforma Diàleg UE-Catalunya –que aglutina una quarantena d'eurodiputats que demanen diàleg a l'estat espanyol per solucionar el conflicte català–, que avui hi seran presents.

"Volem visualitzar des de la via democràtica el cas català i les ganes d'un poble de decidir què vol fer, tal com estableixen les directrius europees", ha defensat Riba, que ho ha contraposat al missatge que ha assegurat que vol donar l'estat espanyol de "confrontació, violència i conflictivitat". Malgrat tot, Riba considera que des que es van empresonar els líders independentistes per segona vegada al mes de març ha rebut més mostres de suport de representants europeus. "No he tingut la sensació que ens donessin l'esquena, han estat a l'expectativa", ha assegurat. I ha afegit: "Ara ens veuen més que abans".

En la trobada d'avui, també hi participaran la resta de familiars que s'han desplaçat fins a Estrasburg: Laura Masvidal i Anna Forn, dona i filla de Joaquim Forn; Ferran Pegueroles Forcadell, fill de Carme Forcadell; Xavier Sànchez Picanyol, germà de Jordi Sànchez; i Francesc Riera, cunyat d'Oriol Junqueras.

L'acte porta per títol "Defensant els drets fonamentals a la UE: el cas d'Espanya" i està organitzat per ERC, el PDECat, Podem, el PNB, Bildu, Catalunya en Comú i Esquerra Unida.

stats