Política 11/06/2019

El Suprem autoritza Forn a assistir custodiat a la constitució de l'Ajuntament de Barcelona

La Fiscalia s'oposa que Junqueras pugui tramitar l'acta d'eurodiputat

Ot Serra
2 min

MadridEn paral·lel al final del judici, el Tribunal Suprem ha de resoldre una qüestió urgent relativa a alguns dels presos polítics: aquest dimarts ha autoritzat que Joaquim Forn, escollit el 26-M com a regidor a Barcelona, assisteixi al ple de formació de l'Ajuntament, el 15 de juny. Els magistrats han acordat permetre l'exconseller d'Interior sortir de Soto del Real divendres per poder fer la declaració de béns i activitats i dissabte a la sessió constitutiva del consistori de la capital catalana, sempre "acompanyat de les mesures que garanteixin la seva seguretat i el retorn al centre penitenciari d'origen, sense aplaçaments ni dilacions, el dia 15". El Suprem també ha de decidir si Oriol Junqueras, eurodiputat electe, pot anar al Congrés a prometre la Constitució el proper 17 de juny com a pas previ a recollir l'acta d'eurodiputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia ja havia avalat que Forn pugui anar a l'Ajuntament aquest dissabte. Amb tot, assegura que no pot desenvolupar els seus drets polítics amb normalitat i sol·licita que se li apliqui automàticament l'article 384bis de la llei d'enjudiciament criminal perquè se'l suspengui del càrrec de regidor. És a dir, que equipara el seu cas al dels diputats al Congrés (Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull), que van poder assistir a la constitució de la cambra baixa i van ser posteriorment suspesos. De moment, el Suprem no diu res en aquest sentit.

En canvi, en el cas de l'arribada a l'Eurocambra de Junqueras, la Fiscalia hi veu més problemes.

El ministeri públic avisa que si l'exvicepresident assolís la condició d'eurodiputat el Parlament Europeu hauria de concedir un suplicatori al Tribunal Suprem per seguir jutjant el líder d'ERC, cosa que seria una "intromissió inadmissible en l'exercici de la funció jurisdiccional". La Fiscalia, a més, creu que és aplicable l'article 384bis de la llei d'enjudiciament criminal per suspendre Junqueras de càrrec públic, però admet que aquesta previsió legal té efecte en territori espanyol, però que el Parlament Europeu no el podria aplicar de manera automàtica com sí que va fer el Congrés. L'escrit afegeix que la condició de diputat al Congrés és incompatible amb la d'eurodiputat i que Junqueras vol exercir aquesta segona per evitar la suspensió de la primera funció. Això obvia, no obstant, que l'ara diputat suspès ja va dir que renunciaria a l'acta al Congrés per poder ser escollit a Brussel·les.

stats