Política 07/09/2018

El jutge arxiva la investigació de les gravacions de Corinna sobre el rei Joan Carles

La fiscalia decideix no investigar el monarca perquè és "inviolable"

Núria Martínez
3 min
Corinna i el rei emèrit Joan Carles I, en una imatge de fa 12 anys a Barcelona.

MadridEl rei emèrit Joan Carles seguirà sense ser investigat. Tot i que les gravacions entre el comissari Villarejo i Corinna zu Sayn-Wittgenstein l'assenyalaven directament, el jutge de l'Audiència Nacional Diego de Egea ha decidit arxivar el cas en no veure "indicis racionals de delictes". A la interlocutòria, De Egea ha afirmat que la ruptura de la "relació d'amistat" podria haver motivat el relat de Corinna contra el rei emèrit i ha afegit que no hi ha cap dada afegida que pugui fonamentar les afirmacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, l'instructor ha argumentat que l'examant no va ser qui denunciar els fets, sinó es van conèixer tres anys després, quan el passat juliol, dos mitjans de comunicació van publicar els arxius. La interlocutòria també explica que Corinna tampoc aporta cap prova que empari que va ser utilitzada com a testaferro.

De tota manera, encara que es provessin els fets, el jutge recorda que quan es van produir el rei era "inviolable".

La fiscalia descarta investigar-lo

Hores abans, la fiscalia també ha decidit eximir-lo de la investigació perquè no hi ha vist delicte. La fiscalia només hi ha apreciat un possible delicte de corrupció en la contractació de l'AVE a la Meca, però ha desestimat investigar Joan Carles perquè en aquell moment era inviolable.

Ara bé, Anticorrupció ha considerat que sí que pot iniciar-se una investigació pels delictes de corrupció en les transaccions econòmiques internacionals i de suborn, presumptament comesos per ciutadans espanyols i estrangers fora del territori estatal. També una eventual querella arran de les gravacions a l'empresària alemanya intervingudes en la causa contra Villarejo.

Comissions, terrenys i comptes a Suïssa

Durant la conversa, Corinna es refereix al pagament d'unes comissions per la construcció de l'AVE a la Meca, a un terreny al Marroc que Joan Carles I hauria posat al nom de l'examant i a uns comptes bancaris a Suïssa del rei que estarien a nom d'un parent seu.

Sobre el pagament de les comissions de 80 milions, la fiscalia observa que els indicis sobre el rei són "extraordinàriament febles". "Consisteixen en la simple referència a una persona que no apareix directament ni indirectament implicada en els pagaments", justifica a la nota. Sigui com sigui –en fos culpable o no– la Fiscalia Anticorrupció recorda que en aquell moment el rei Joan Carles gaudia d'inviolabilitat.

Tot i així, el ministeri fiscal reconeix que les referències al pagament de comissions són "concretes, amb identificació del contracte, de persones i d'imports del contracte i de les possibles comissions". A més, assegura que aquestes dades estan complementades per altres documents.

Indicis "dèbils i insuficients"

Pel que fa a les altres converses, la fiscalia considera que contenen totes indicis "dèbils" i "insuficients" i que qui hauria d'investigar-les és l'Agència Tributària. D'entrada, sobre el terreny al Marroc, la fiscalia creu que "no resulta susceptible d'investigació en seu penal" perquè "no hi ha cap element que indiqui que es tracta d'una activitat il·lícita".

"Les dades, més enllà de la seva possible transcendència tributària, no són suficients per iniciar una investigació penal", apunta el ministeri fiscal en una nota, en què torna a recordar que el rei gaudia de la inviolabilitat que recull la Constitució per al cap d'estat. Ara bé, sí que admet que la titularitat a nom de Corinna podria respondre a "una possible elusió fiscal".

L'última de les converses entre Corinna i Villarejo (que està en presó preventiva) va ser sobre els comptes bancaris a nom d'un parent del rei. Una vegada més, la fiscalia considera que "les dades són notòriament insuficients per avançar en la tramitació d'aquesta peça" i afirma que no es podria anar més enllà del "fishing expedition” (intercanvi d'informació tributària entre països).

Delictes de Villarejo

El jutge també ha conclòs que no hi ha indicis que José Manuel Villarejo hagi comès els delictes de descobriment i revelació de secrets i suborn.

PP, PSOE i Cs, en contra de la comissió d'investigació

Precisament, aquest dimarts, el PP, el PSOE i Cs van tancar la porta a la creació d’una comissió d’investigació sobre les finances del rei emèrit Joan Carles per les revelacions de la seva examant. Les tres formacions es van oposar a la creació de la comissió emparant-se en un informe dels lletrats del Congrés de Diputats que apuntava que no es pot investigar el rei Joan Carles perquè la seva figura és “inviolable” durant el període en què ha exercit com a monarca.

Tots tres partits van sumar set vots a la mesa del Congrés i es van imposar als dos de Podem, de manera que la qüestió no es va debatre ni tan sols a la junta de portaveus, que es va reunir posteriorment.

stats