Política 07/09/2016

Forcadell acusa l'Estat de voler "coartar la llibertat d'expressió" i el "dret d'iniciativa" dels diputats

La presidenta del Parlament defensa, després de les amenaces de la Fiscalia, que es pot parlar "de tot" a la cambra catalana

Núria Orriols
3 min
Carme Forcadell: “El dret de defensa s’ha d’exercir sempre, no pots tancar portes”

BarcelonaDesprés que la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, assegurés ahir en la inauguració de l'any judicial que no li tremolarà el pols a l'hora d'utilitzar la via "penal" per frenar el procés, la presidenta de Parlament, Carme Forcadell, ha acusat els poders de l'Estat de voler "coartar la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats" al Parlament. També ha lamentat que es pretengui que la mesa del Parlament faci una "tutela prèvia" del contingut de les iniciatives quan "aquesta no és la seva funció".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Forcadell ha ofert aquest dimecres una conferència a l'auditori de La Pedrera, a Barcelona, sota el títol "El Parlament com a focus mediàtic". La presidenta del Parlament ha parlat sobre la relació entre la política i els mitjans de comunicació, i ha fet un símil amb la llibertat periodística: ha assegurat que a la cambra s'"ha de poder parlar i debatre de tot", en al·lusió a les iniciatives independentistes. "En una societat democràtica no hi pot haver censura a la premsa i tampoc als representants polítics", ha dit, en un moment en què està assenyalada per la Fiscalia per no haver impedit el debat sobre les conclusions del procés constituent al Parlament.

"Si els representants no poden exercir la seva llibertat, s'ataca l'essència del sistema parlamentari i els drets polítics de tota la ciutadania", ha sentenciat Forcadell, tot assegurant que l'Estat intenta "prohibir el debat" i "amenaça" per evitar que es tractin determinades qüestions. "Volen que tinguem por a tractar segons quins temes?", s'ha preguntat Forcadell, que ha fet una crida a ser "ferms" davant de la situació política.

"Hem de garantir la llibertat d'expressió dia dia, els mitjans de comunicació, al Parlament i arreu. És una lluita que no podem perdre i és a les nostres mans", ha afirmat.

Exemple 'lamentable' de la 'pèssima pràctica periodística'

També ha aprofitat l'ocasió per demanar a periodistes i polítics que actuïn amb '"ètica" i bones pràctiques. "No tot s'hi val, no tot és vàlid", ha dit, i ha posat d'exemple les conxorxes difoses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'excap d'Antifrau, Daniel de Alfonso, per treure draps bruts a l'independentisme i filtrar-ho als mitjans de comunicació.

"És un exemple lamentable de pèssima pràctica periodística", ha dit, tot assenyalant que alguns mitjans de comunicació van tractar la notícia de forma secundària.

En aquest sentit, Forcadell ha fet una defensa del periodisme sense censura i l'ha definit com una feina "imprescindible en democràcia".

El Parlament: transparència i xarxes socials

En l'àmbit de la comunicació entre la cambra catalana i la ciutadania, la presidenta ha remarcat la "transparència" del Parlament en comparació altres institucions i ha posat com exemple la possibilitat de consultar totes les retribucions dels diputats i diputades i el seu patrimoni. "La ciutadania pot fiscalitzar directament els diputats", ha assegurat, i ha afegit que amb la nova llei de transparència encara serà una Parlament amb les "parets de vidre".

La presidenta del Parlament també ha valorat la influència de la cambra a les xarxes socials i n'ha donat dades: el compte de Twitter oficial té 135.000 seguidors, més que el Congrés dels Diputats i el Senat i de la majoria de cambres subestatals d'Europa. Una altra de les eines en auge és el Canal Parlament, que al llarg de l'any passat va registrar més de tres milions de visites, un milió de les quals en directe.

L'acte ha estat organitzat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). El seu president, Roger Loppacher, que ha estat l'encarregat de presentar la conferència, ha mostrat "suport" a Forcadell en l'inici del curs polític que comença. L'auditori estava farcit d'alts càrrecs del Govern, tots els membres del mesa del Parlament, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, i també les conselleres Meritxell Serret (Agricultura), Mertixell Ruiz (Ensenyament) i Mertixell Borràs (Governació).

stats