Política 21/05/2019

Garicano tem l'abstenció en les europees i crida a votar contra el «'chapapote' del nacionalisme»

El cap de llista de Cs participa en un col·loqui a Barcelona amb la comissària de Competència de la CE, Margrethe Vestager

Anna Mascaró
2 min
Manuel Valls, Margrethe Vestager i Luis Garicano, aquest matí a Barcelona

Barcelona"En molts llocs, l'abstenció serà molt gran". El cap de llista de Ciutadans al Parlament Europeu, Luis Garicano, ha expressat aquest dimarts la seva por que grans capes socials no acudeixin a les urnes per votar a les europees, especialment els joves. En un acte a l'Esferic Barcelona, Garicano ha demanat el vot contra el "'chapapote' del nacionalisme, que ho impregna tot": "L'ambient està impregnat d'aquest petroli que impedeix a Barcelona ser el que podria ser, una ciutat que mira a fora, al futur". En aquest sentit, ha demanat també suport per al candidat de Cs a les municipals Manuel Valls, "perquè donarà a Barcelona aquesta visió de futur, europea, progressista, de canvi de reformes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'últim Eurobaròmetre, un terç dels ciutadans europeus en edat de votar es plantegen no participar en les eleccions europees. Entre altres motius, molts desconfien de la utilitat del Parlament Europeu o estan desinformats del seu funcionament. Pel que fa a Espanya, el 54% dels enquestats van estar "totalment en desacord" amb l'afirmació que la seva veu "compta a la UE". Només un 48% dels ciutadans van considerar "probable" exercir el seu dret a vot a les europees, i un 40% dels enquestats "desconfien del sistema polític" europeu. "Els recordaria als joves el que va passar al Regne Unit", ha dit Garicano, que ha recalcat que "van ser els joves els que no van votar, i són els que hauran de viure dècades de la seva vida fora d'Europa".

El cap de llista de Cs a les europees ha reivindicat una "Europa reformista" en un col·loqui amb la participació de la comissària de Competència de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, i moderat per Valls. Vestager ha apostat "per una Europa unida, on treballem junts". Preguntada sobre si creu que la democràcia espanyola està amenaçada, la comissària ha respost que, veient la campanya electoral, veu "la democràcia en ple funcionament". Amb tot, ha apuntat que "hi ha partits que amenacen l'imperi de la llei", i això "és un risc". "Necessitem un ALDE més fort, centralista, compromès en protegir l'imperi de la llei", ha reivindicat la comissària, que ha apostat per més polítiques d'"igualtat de gènere" i per lluitar contra "el canvi climàtic".

stats