Política 19/08/2019

La Generalitat critica "l'ofec econòmic" de l'Estat i li reclama 1.300 milions pendents

Confia en aprovar els comptes del 2020 amb pactes perquè diferents forces puguin "sentir-se còmodes"

Europa Press
2 min
La portaveu del Govern, Meritxell Budó

BarcelonaLa consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha criticat "l'ofec econòmic" de l'Estat amb Catalunya i li ha reclamat uns 1.300 milions d'euros pels pagaments anticipats pendents per retornar del model de finançament (més de 800 milions d'euros) i de liquidació de l'IVA (480 milions). "Des del Govern no volem quedar-nos de braços plegats i volem denunciar i demanar que ens paguin el que ens toca, que són aquests 1.300 milions", ha afirmat Budó en una entrevista amb l'agència Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, la portaveu del Govern ha advertit que "ni les universitats, ni la sanitat, ni el desplegament de més cossos de seguretat i emergències, ni aquelles polítiques que ens han de fer avançar seran possibles". Budó es queixa que els "obliguen a poder generar més dèficit que el que està permès, a complir la regla de la despesa i complir amb el tema del deute, de manera que si el Govern no compleix, no es podran retornar les pagues dobles que es van restar l'any 2012 i 2013 i s'abandonaran els increments salarials que corresponen a treballadors de la Generalitat", ha afirmat.

Amenaça d'intervenció

La portaveu del Govern ha criticat l'existència d'una "amenaça d'intervenció" del govern espanyol sobre els comptes de la Generalitat quan el 2018, segons Budó, per primera vegada "s'havien complert tots els objectius que marca la llei". Segons Budó, encara que aquest ofec econòmic també existeixi en el cas d'altres comunitats autònomes, en el cas català es fa "evident", tenint en compte que és un dels territoris que "més recursos genera i més aporta al PIB".

Sobre l'IVA, Budó ha exigit al govern espanyol modificar la llei per impedir que la liquidació d'aquest impost durant el 2019 generi una pèrdua de 480 milions quan es tanqui l'exercici anual, fruit de la implantació del nou sistema de recaptació. "Ens ha començat a afectar aquest any, perquè el sistema retarda un mes els pagaments, i tot el que has pagat durant un any, de gener a desembre, no t'arriba fins a l'any vinent", i ha subratllat que existia un compromís per modificar la norma i evitar aquest problema.

Aragonès liderarà les negociacions dels pressupostos

Budó ha confiat que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, liderarà les negociacions per poder tirar endavant els pressupostos per al 2020, amb el suport dels diversos departaments, i que dialogarà amb els partits disposats a dialogar (CUP, comuns i PSC) per arribar a acords i buscar suports per tal que aquestes forces polítiques es puguin "sentir còmodes". "Hem de ser capaços de dir a la ciutadania que per tot el que ens permeti avançar com a país ens posem d'acord", ha subratllat la consellera de la Presidència.

stats