Política 30/10/2012

El Govern repta Madrid a complir la Carta de Llengües Minoritàries en lloc de burxar Brusssel·les pel sobiranisme

Francesc Homs utilitza l'últim informe del Consell d'Europa, crític amb Espanya, per replicar als esforços de l'executiu de Rajoy per aconseguir que la UE freni el procés d'autodeterminació català

Marc Colomer
2 min
El govern català, reunit aquest dimarts / ACN

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha passat al contraatac davant dels moviments de Madrid per aconseguir que Brussel·les talli les ales del procés sobiranista amb l'amenaça de deixar Catalunya fora de la UE. "En lloc de demanar un pronunciament sobre un tema que només és un debat públic, el que hauria de fer l'estat espanyol és complir la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries. Ens agradaria que es complís una cosa que ja és una posició ferma d'Europa en lloc de demanar posicionaments sobre altres qüestions", ha dit Homs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit ha recordat que la setmana passada es va fer públic un informe del Consell d'Europa sobre el grau de compliment d'aquesta carta de recomanacions a Espanya. De fet, segons Homs, el Govern ha analitzat l'informe en la reunió d'aquest dimarts.

La conclusió de l'executiu d'Artur Mas és que el Consell d'Europa "avala la política lingüística de Catalunya i que no comparteix el que fa l'estat espanyol" i que també "avala la política educativa de conjunció lingüística, reconeix que el castellà és ensenyat a l'escola catalana i que els pares són lliures d'escollir la llengua". El Govern també entén que el Consell d'Europa "elogia la llei de l'aranès, que Madrid va recórrer als tribunals". I, sobretot, Homs ha destacat que l'òrgan europeu "demana a l'Estat que el català es garanteixi en la justícia". "El text esmenta l'actitud de recel d'alguns jutges [respecte del català] i reclama que hi hagi més personal amb domini del català en l'àmbit de la justícia i de la sanitat, i també ens reclama mitjans de comunicació en aranès", ha resumit.

"De fet, ens posa deures a la Generalitat, no es fa res reconèixer-ho, perquè el Consell d'Europa considera que encara calen més mesures per afavorir el català", ha remarcat Homs. "Per tant, és un discurs que no lliga amb el de Madrid", ha conclòs.

stats