Política 20/11/2018

El Govern ofereix el Palau de la Generalitat per fer-hi una reunió amb el govern espanyol el 21 de desembre

Pedro Sánchez té previst fer a Barcelona un consell de ministres en aquella data

Aleix Moldes
2 min
Quim Torra ha presidit la reunió del consell executiu

BarcelonaLa Generalitat insisteix en la idea de reunir-se amb els ministres espanyols aprofitant que el 21 de desembre el president de l'Estat, Pedro Sánchez, ha previst que la reunió del consell de ministres es faci a Barcelona. El cap de l'oficina del president del Govern, Josep Rius, s'ha adreçat aquest dimarts per carta al cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo, per oferir-li el Palau de la Generalitat com a seu d'aquesta trobada bilateral entre els dos executius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha explicat que fins ara la Moncloa no ha respost als oferiments que ha anat llançant públicament la Generalitat les últimes setmanes, i per això s'ha optat per la via formal. De fet, després de la trobada abans de l'estiu entre els dos presidents, s'havia anunciat que Quim Torra i Pedro Sánchez es retrobarien en una futura reunió a Barcelona que continua sense data. "Esperarem fins al 21", ha respost Artadi quan se li ha preguntat quan arribaria una resposta del govern espanyol.

Artadi ha reclamat un cop més al PSOE que faci una proposta política per resoldre la crisi política que viu l'Estat. Una proposta que no ha de passar, en opinió de l'executiu català, per un nou Estatut. "La majoria dels diputats del Parlament no volen un nou Estatut", ha subratllat. El PSOE ja ha deixat clar que no té cap intenció d'entrar a parlar del dret a l'autodeterminació i, de fet, aquest ha sigut un dels motius pels quals ERC i el PDECat han renunciat a negociar els pressupostos de l'Estat.

Sense data per als pressupostos

La Generalitat està acabant de tancar els números interns dels pressupostos del 2019. Aquesta setmana, ha explicat Artadi, s'acabarà aquesta feina i, per tant, la negociació amb els comuns es preveu que comenci de manera imminent. La portaveu ha celebrat que Catalunya en Comú-Podem ja no posi l'aprovació dels comptes estatals com a condició per negociar els catalans. És una decisió "en el bon camí", ha indicat durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu.

Ara bé, Artadi no s'ha compromès a presentar els pressupostos al Parlament si les negociacions amb els comuns no fructifiquen abans. "La idea és presentar els pressupostos al Parlament quan ja estiguin encarrilats", ha remarcat, tot recordant que una situació com la del 2016 no és desitjable. Aleshores, el Govern va registrar els comptes a la cambra sense tenir un principi d'acord amb la CUP i els anticapitalistes els van acabar tombant, en una votació sense precedents en els últims quaranta anys.

stats