Política 10/09/2019

El Govern carrega contra la Fiscalia i recorda que les presons són competència de la Generalitat

Budó afirma que l'executiu donarà suport a la resposta a la sentència que pacti el sobiranisme

Núria Orriols
2 min
La portaveu, Meritxell Budó, ahir a la roda de premsa posterior al consell de govern.

BarcelonaL'endemà de l'acte d'obertura de l'any judicial al Tribunal Suprem i que la Fiscalia hagi posat en el punt de mira la gestió de les presons que fa la Generalitat, el Govern ha mostrat "preocupació" per les acusacions de "manca d'imparcalitat" respecte als presos polítics i ha demanat respecte per les competències de la Generalitat recollides a l'Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha titllat de "gravíssim" que el ministeri públic posi en qüestió la feina del departament de Justícia –del qual depenen els centres penitenciaris– a l'hora d'avaluar la situació dels acusats per impulsar el referèndum de l'1 d'Octubre si són condemnats. En l'informe la Fiscalia afegia com a context les declaracions del director general de Presons, Amand Calderó, favorables a la llibertat dels represaliats.

Budó ha reafirmat que el compliment de la pena –si hi ha condemna– s'ha de fer en presos catalanes per llei, ja que els presos polítics tenen el "dret de ser a prop de famílies i amics". A més, també ha acusat a la Fiscalia de "menystenir" les facultats que tenen les institucions catalanes.

Pel que fa a la resposta de la sentència, si no és absolutòria, Budó s'ha limitat a dir que l'executiu donarà suport a la resposta que s'acordi entre tots els actors independentistes. I després que ahir la secretària general d'ERC, Marta Rovira, insistís en trobar un "nou moment referendari", ha reiterat que cap membre del Govern ha posat sobre la taula del consell executiu la possibilitat de convocar eleccions –malgrat que Esquerra ho reclama públicament.

També ha recordat, respecte al debat entorn sobre una aturada general, que el Govern "no convoca" vagues ni aturades generals i que, ara per ara, tampoc hi ha una proposta en aquest sentit.

D'altra banda, Budó ha fet una crida a assistir a la Diada, demà, i ha assegurat que els membres de l'executiu hi seran a títol personal. En relació a l'absència dels partits constitucionalistes en els actes institucionals, ga afegit que el Govern "no ha exclòs" ningú, sinó que aquestes formacions s'han "autoexclòs".

En el camp impositiu, el Govern ha aprovat el decret llei que aprova les regles per a l’autoliquidació de l’import sobre begudes ensucrades envasades. Es reprodueix el mateix contingut del reglament que es va aprovar el juny del 2017 i que el Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar per defectes en la tramitació. L’executiu, doncs, no ha modificat el text perquè considera que l’alt tribunal no feia objeccions sobre la seva legalitat, de manera que l’impost continua vigent.

stats