Política 23/10/2017

El Govern comunica als treballadors públics que hauran de recuperar les hores per l'aturada del 3 d'octubre

Els sindicats es mostren indignats per la decisió de l'executiu

Ara
3 min
La convocatòria de dimarts passat va ser  un èxit. A la imatge, la manifestació que hi va haver a Lleida.

BarcelonaEl govern català ha comunicat als empleats públics que hauran de recuperar les hores no treballades en l'"aturada de país" del 3 d'octubre, malgrat que en un principi els va garantir que l'absència del lloc de treball no suposaria cap descompte a la nòmina. L'executiu català ha comunicat a la plantilla que té un termini de 4 mesos per recuperar les 7,5 h de jornada corresponents al dia 3, segons ha informat l'Agència Efe i ha confirmat l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una nota informativa penjada al portal de l'empleat de la Generalitat (ATRI), l'executiu català informa que el 10 d'octubre va acordar "considerar justificades les absències de personal al servei de l'administració de la Generalitat i del seu sector públic, que tenen caràcter de recuperables".

"El personal d'administració i tècnic i el personal laboral [...] ha de recuperar el temps d'absència total o parcial, preferentment una vegada acabada la jornada diària habitual en el termini màxim de 4 mesos", assenyala el text.

Aquesta decisió ha causat indignació entre els sindicats majoritaris de la funció pública, que es queixen que abans de l'"aturada de país" la Generalitat els va assegurar que aquestes absències no es comptabilitzarien i que, per tant, serien similars a un permís retribuït. Els sindicats lamenten també que l'executiu català adoptés una decisió d'aquest tipus en el consell executiu del 10 d'octubre i que no s'hagi donat a conèixer fins ara.

Les fonts consultades critiquen que mentre el Govern "desobeeix les sentències del Tribunal Constitucional, fa cas al ministre (Cristóbal) Montoro", que va advertir la Generalitat que descomptaria la jornada de vaga a aquells empleats públics que haguessin secundat l'aturada.

En els sindicats majoritaris també hi ha estupefacció perquè al·leguen que aquell dia hi va haver treballadors interessats a acudir a treballar, però es van trobar en alguns casos el centre de treball tancat o amb dificultats de mobilitat per arribar-hi.

En una nota interna de la UGT a la qual ha tingut accés Efe, el sindicat avisa que no permetrà "que es descompti un sol euro de les nòmines i que s'intenti obligar a recuperar aquestes hores". "Es tracta d'una altra prova de la falta de respecte del Govern cap als seus empleats", afirma la UGT, que exigeix a l'executiu autonòmic que "no intenti menysprear" els empleats ni "insultar la seva intel·ligència".

El dia de l'"aturada de país", jornada en la qual hi havia convocada també una vaga general convocada per sindicats minoritaris, la consellera de Treball, Dolors Bassa, va justificar que el Govern hagués donat facilitats als funcionaris per secundar l'aturada i acudir a les mobilitzacions convocades contra les càrregues policials del referèndum de l'1 d'octubre. "Avui no és un dia de vaga, sinó d'aturada nacional", va afirmar llavors Bassa. Fonts de l'IAC, un dels sindicats convocants, recorden que ja aleshores es va advertir que l'única figura legal era la vaga general i no pas l'aturada, un concepte que va generar "confusió". "Vam avisar que si es cridava a l'aturada es crearia indefensió als treballadors", lamenten les fonts.

Els diferents departaments de la Generalitat van permetre als funcionaris que participessin en aquesta aturada sense necessitat d'un descompte salarial i sense que computés tampoc com a absència en el lloc de treball.

No obstant això, el ministeri d'Hisenda, que té intervinguts els comptes de la Generalitat i que és el que ha de donar el vistiplau al pagament de la nòmina als funcionaris autonòmics, ja va avisar que descomptaria la jornada de vaga als funcionaris catalans. I és que el pagament de les nòmines i el d'altres serveis públics bàsics com sanitat i educació, entre d'altres, està actualment en mans d'Hisenda.

stats