Política 21/07/2016

El Govern preveu que el sistema de vot electrònic des de l'estranger estigui disponible per a les properes eleccions

Borràs anuncia una llei al Parlament i assegura que no preveu que l'Estat posi problemes al pla que ha preparat la Generalitat

Acn
2 min
El Govern impulsa un sistema per facilitar el vot electrònic dels catalans a l'estranger disponible el proper juny

BarcelonaLa consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat aquest dijous el pla que el seu departament ha preparat per facilitar que els catalans a l'estranger puguin participar en les eleccions a través de vot electrònic. Segons Borràs, el Govern té previst aprovar el pla en breu, però abans el Parlament haurà de tramitar i aprovar una "llei electoral parcial" que inclogui aquesta modalitat de vot i l'encaixi amb la Loreg, la norma estatal que regula els processos electorals a hores d'ara a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els terminis amb els quals treballa el Govern preveuen que el sistema pugui estar llest i la llei aprovada el proper mes de juny, cosa que permetria que es pogués utilitzar en les properes eleccions al Parlament, si finalment se celebren el juny del 2017, tal com marca el full de ruta independentista.

El sistema presentat preveu l'acreditació virtual i el vot a través d'unes credencials certificades, i substituiria el problemàtic vot pregat de l'Estat que tants problemes ha donat. Borràs assegura que la plataforma prevista no és contrària a l'ordenament jurídic espanyol i creu que l'Estat no hi posarà problemes perquè "no s'entendria" que impedís als catalans posar solució als problemes que tenen els residents a l'estranger per "exercir un dret fonamental". L'executiu haurà d'afinar el pla amb proves pilot –encara per determinar- i decidir si inverteix 300.000 euros en un sistema puntual d'ús temporal o adquireix una plataforma pròpia que suposaria una despesa d'entre 1,8 i 2,3 milions d'euros.

Una iniciativa interdepartamental i pionera a l'Estat

El pla ha estat fruit de la feina i la col·laboració de 32 persones de tres departaments, però ha estat Governació qui l'ha capitanejat. És per això que la consellera, Meritxell Borràs, i el responsable del pla, Manel Gómez, l'han presentat aquest dijous. Es tracta d'una iniciativa "pionera" a l'Estat, però que ja s'utilitza a països com Suïssa, França o Holanda.

Segons Borràs, el disseny del sistema és "segur i auditable". Es tracta que, en el mateix termini que els electors residents a l'estranger poden demanar el vot per correu, puguin sol·licitar votar a través de la plataforma electrònica. És aleshores quan la Generalitat, amb la col·laboració del Cens Electoral, l'INE i la Junta Electoral, haurà de fer arribar de forma segura a través de correu electrònic i telèfon mòbil unes claus d'identificació, amb les quals posteriorment i després d'aplicar un seguit de mesures de verificació d'identitat es pugui votar des de l'estranger. Tot el sistema es podria fer a través d'internet, cosa que faria que s'eliminés la part burocràtica, els enviaments de paperetes i documentació, i la complicada maquinària del vot pregat.

Tal com ha explicat la consellera, el vot electrònic que s'ha dissenyat "no representa un repte tecnològic ni jurídic i es fa amb certesa jurídica i tecnològica", perquè des del punt de vista tècnic és un sistema "per votar de forma secreta i segura. Per tant, creu que "només hi ha necessitat de voluntat política i el Govern té tota la determinació perquè tiri endavant".

stats