Política 23/04/2018

El Govern crida a la "generositat" contra els "dracs" de la censura i l'exili

Puigdemont reivindica la cultura com a eina contra la repressió i per construir República

Ara
2 min
El president Carles Puigdemont i els consellers destituïts Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, a la roda de premsa a Brussel·les, avui

BarcelonaEl Govern ha volgut fer aquest Sant Jordi una crida a la "generositat" i a l'"alegria" contra els "dracs" de la censura i l'exili, que "sovint han provat de malmetre'ns com a poble". Així ho expressa en una declaració amb motiu del 23 d'abril, en la qual l'executiu a l'exili té un record especial per a "aquells que es troben privats de llibertat", els presos polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comunicat, signat en nom del "Govern de la República" i difós a les xarxes socials pel president, Carles Puigdemont, posa l'èmfasi en "la commemoració del naixement de dues figures molt transcendents de la nostra història col·lectiva": Manuel de Pedrolo i Pompeu Fabra.

Del primer, el text en destaca unes obres "amarades d'un profund i insubornable compromís amb les persones i el país" i el fet que es convertís en l'autor "més censurat" del franquisme. De Fabra en destaca "una vocació de servei sense reserves" i, en un paral·lelisme amb l'actualitat, la seva condició de conseller de la Generalitat a l'exili.

"Desitgem que, com cada any, la rosa sigui portadora dels nostres valors cívics i el llibre el nostre anhel de créixer plegats més poderosos i més lliures. I que amb aquest donar-nos, oberts al món i a tothom que tenim a prop, gaudim de les olors, els colors i els somriures d'aquest dia que sense cap dubte són ingredient imprescindible per al país millor que estem construint", conclou la declaració.

"Que malgrat l'excepcionalitat, continuem celebrant molts anys Sant Jordi"

En un vídeo des de Berlín, el president de la Generalitat, Carles Puidgemont, ha desitjat a tothom una bona Diada "encara que alguns no hi puguem ser presents", ha dit en referència als exiliats i els presos. "La diada de Sant Jordi és una de les aportacions al món que som capaços de fer com a poble. I és la manera que tenim d’explicar com volem ser els catalans [...] fent de la cultura un dels vectors de construcció de la nostra societat", diu, i conclou: "Que malgrat aquesta excepcionalitat en què hem de viure, continuem celebrant molts i molts anys la diada de Sant Jordi".

La cultura, eina contra la repressió i per construir República

També en un missatge a les xarxes socials amb motiu del Festival Cultura Contra la Repressió d'Òmnium a Santa Perpètua de Mogoda, que aquest diumenge va homenatjar Jordi Cuixart en el dia del seu aniversari, Puigdemont va fer una reivindicació de la cultura com una "element fonamental en la democràcia", un "salconduit per la llibertat" i "un element absolutament fonamental de construcció de República".

"Quan la democràcia està en perill, com ho és ara, amenaçada, amb regressió de drets, de llibertats, amb amenaça permanent, amb creació d'estat de por, la cultura és un salvavides [...] una biga mestra per garantir la cohesió social i per garantir el progrés [...] la igualtat i l'equitat entre els que han decidit viure en aquest país", afegeix el president de la Generalitat.

Puigdemont posa en valor la cultura enfront la "repressió" de l'Estat, però afegeix que, "quan les coses es normalitzin, necessitarem la cultura per fer país". En el seu missatge a Twitter, aprofita per felicitar Cuixart: "Avui [ahir] hauries de poder-ho celebrar amb la família. Seguim lluitant cada dia per denunciar el vostre maquiavèl·lic empresonament, símbol del segrest de tot un país".

stats