Política 27/09/2016

El Govern reivindica la seva unitat pel que fa a l'objectiu de complir el mandat del 27-S

La portaveu assegura que l'executiu afronta amb "tranquil·litat" la qüestió de confiança de demà

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, arribant a la reunió del Consell Executiu

BarcelonaQuan es compleix un any del 27-S i a falta d'aproximadament 24 hores perquè comenci la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en què ha d'explicar els seus plans de cara al tram final del procés sobiranista, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha volgut començar la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu remarcant que el compromís del Govern amb el mandat de les urnes es manté inalterable: "Volem culminar el mandat de les urnes", ha resumit Munté, que ha subratllat que hi ha "absolut consens" dins l'executiu sobre aquesta qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La consellera de la Presidència ha rebutjat parlar dels detalls del discurs de demà del president perquè és a ell a qui li correspon exposar-lo, però ha assegurat que el Govern afronta amb "tranquil·litat aquest debat parlamentari", així com la resta que han de venir. Segons ha dit Munté, l'executiu té el convenciment que culminarà el full de ruta de "manera absolutament unitària".

Després que transcendís que en la reunió del Govern de la setmana passada els consellers van fer evident que existien diferents punts de vista sobre si incorporar o no el referèndum vinculant al full de ruta, Munté ha volgut tancar files i ha assegurat que allò que uneix tot l'executiu és el compromís de complir el mandat del 27-S.

De fet, Munté ha tret ferro a l'intercanvi d'opinions dins del Govern -que va evidenciar que hi ha qui està a favor del referèndum (com ara el conseller de Territori, Josep Rull, i el de Salut, Toni Comín) i qui hi veu riscos, entre ells el conseller d'Interior, Jordi Jané, el de Cultura, Santi Vila, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs)- i ha assegurat que és normal que el Govern debati i parli d'aspectes de "màxima actualitat política".

Tot i esquivar una vegada i una altra les preguntes sobre si el Govern avalarà la celebració d'un referèndum vinculant -es defuig el concepte unilateral-, Munté ha recordat que el Govern de Junts pel Sí disposa ja d'un full de ruta avalat per les urnes i el Parlament, tot i que està obert a estudiar "tots els instruments 100% democràtics" que serveixin a l'objectiu de culminar el procés. Sobre el fet que fa dues setmanes digués que hi havia temps fins a l'estiu del 2017 per concretar el mecanisme per tancar el procés, Munté ha dit que "fins aleshores" hi ha temps però que es pot determinar abans -fins i tot en el debat de política general- si genera prou consens.

Eleccions basques i gallegues

La consellera ha sortit al pas també de les paraules del conseller de Cultura, Santi Vila, en què celebrava que a Galícia i el País Basc haguessin guanyat les eleccions opcions "centristes" -en al·lusió a PP i PNB- i confiava que això suposés un "nou cicle". Segons Munté, aquesta piulada al compte de Twitter del conseller és una opinió "perfectament respectable que en cap cas contradiu la unitat del Govern respecte a la culminació del procés".

De fet, Munté ha aprofitat la roda de premsa per felicitar Iñigo Urkullu i Alberto Núñez Feijóo per les seves victòries i ha subratllat que cal respectar la voluntat dels ciutadans manifestada a les urnes. En el cas d'Euskadi, a més, ha constatat que existeix "una majoria parlamentària i social molt sòlida en favor del dret a decidir".

stats