Política 22/07/2013

Un alt càrrec del Govern alerta que xiular l'himne espanyol perjudica el procés català

El director general de Relacions Exteriors i dirigent d'Unió creu que la xiulada a l'inici dels mundials de natació no va ser "la millor carta de presentació" de Catalunya al món

Ara
2 min

BarcelonaEl director general de Relacions Exteriors de la Generalitat i secretari de formació d'Unió Democràtica, Francesc Gambús, ha alertat aquest dilluns que la xiulada a l'himne espanyol en la cerimònia d'inauguració dels mundials de natació a Barcelona no va ser "la millor carta de presentació" de Catalunya al món. En un nou apunt al seu blog, Gambús considera que la imatge projectada no ajuda gens al procés sobiranista engegat a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tema ha portat molta cua en les darreres hores. Després de sentir-se els xiulets de bona part del públic que assistia a la inauguració dels mundials al Palau Sant Jordi, el director adjunt del projecte de Marca Espanya, Juan Carlos Gafo, va deixar anar a Twitter un insult: "Catalans de merda. No es mereixen res". L'endemà, va ser obligat a dimitir. Segons Gambús, però, l'episodi no només li ha costat car a Gafo, sinó que també ha perjudicat la imatge col·lectiva dels catalans.

"El 'procés de transició nacional' és extremadament complex, lluny de simplismes i simplicitats. I ens cal, per poder-lo dur a bon terme, ser especialment curosos amb tot, especialment perfectes. I dins d'aquesta perfecció, ai las!, també hi és el fet de no xiular els himnes nacionals dels altres països del món", reflexiona. Gambús fa notar que els himnes són "l'expressió formal que més identifica, representa i exalta un poble i els seus valors". "Menysprear-lo i menystenir-lo és greu ofensa. Gairebé com l'ofensa a la bandera", afegeix.

"Podrem dir-nos que els espanyols no ens respecten, que ells també ho farien, que la millor prova que calia xiular l'himne és la reacció que han tingut ells. Podrem dir-nos mil coses, i enganyar-nos mil vegades", adverteix Gambús, que remarca que el que queda a ulls de tot el món és que "els catalans vam xiular l'himne espanyol" i que "ens creixem menystenint els altres". Per a Gambús, el procés de transició nacional "només avançarà generant complicitats a l'exterior". "Algú em pot dir quina mena de complicitat exterior vam guanyar xiulant l'himne?", es pregunta.

stats