Política 17/04/2018

Els agents d’Altsasu diuen que van témer per la seva vida

L'agent creu que les presumptes agressions no van ser "espontànies" i que hi havia una "preparació"

Ot Serra
2 min
Arribada dels joves acusats del cas Altsasu a l'Audiència Nacional

BarcelonaNo va ser cap sorpresa que en el judici pel cas Altsasu se sentissin ahir versions contraposades a les de dilluns sobre la baralla de la matinada del 15 d’octubre del 2016 al bar Koxka. Ahir van comparèixer els dos guàrdies civils -un tinent i un sergent- implicats, que van assegurar que van arribar a témer per la seva vida. “Va ser un calvari terrible”, va assenyalar el tinent de l’institut armat, que va acabar amb un turmell trencat.

A la seu de l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares es va celebrar la segona jornada del judici i els guàrdies civils, a diferència del que havien relatat dilluns els vuit joves, van afirmar que sí que van haver-hi agressions. Concretament, el tinent va explicar que va rebre “cops i puntades de peu per tots els costats” i, especialment, al cap, les cames i l’esquena. Els acusats s’enfronten a fins a 62 anys i mig de presó perquè se’ls atribueix el delicte de terrorisme, després que la fiscalia i l’Associació de Víctimes del Terrorisme hagin vinculat la baralla als moviments Alde Hemendik i Ospa Eguna, que denuncien l’elevada presència policial a Euskadi i Navarra, uns objectius que també busquen relligar amb ETA. Ahir el sergent de la Guàrdia Civil va posar èmfasi en aquesta idea: “Aquella sensació d’odi i rancor que tenien pel fet de ser guàrdia civil no l’havia tingut mai”.

En la seva declaració, l’agent va recordar algunes de les manifestacions verbals discriminatòries que presumptament van fer els joves. “Us rebentarem” i “Això és el que tindreu cada cop que baixeu de la caserna” van ser alguns exemples sobre els quals va insistir. El tinent va explicar que tan bon punt va arribar al bar acompanyat de la seva parella ja es va sentir observat. “Notes grups de gent que et miren constantment, que t’arriben a assenyalar. A qualsevol bar que vagis estàs constantment vigilat”, va destacar.

Aquest agent va ser dels que més van detallar com va succeir tot plegat, i situa l’inici de la trifulga en el moment que es dirigia al lavabo, quan un dels tres empresonats, Ohian Arnanz, li va preguntar si era “ madero ”, just després que un altre acusat, Jon Ander Cob, li barrés el pas. Els agents van notar aleshores que els tiraven un got buit. Seguidament va entrar al bar un tercer acusat, Jokin Unamuno, que es va encarar directament amb el sergent i després amb el tinent “d’una manera bastant agressiva”. Segons va explicar, en aquell moment van decidir sortir de l’establiment, però a fora els esperaven una vintena de persones que els van “continuar colpejant”. “Va arribar un punt que vaig notar que ja no podia aguantar-me dret, i vaig caure. Estava tan atordit que vaig perdre la noció de ser-hi, em pujava el dolor”, va remarcar el tinent, que va explicar que es va trobar “indefens”.

Segons el seu punt de vista, i també contrariant la versió dels joves, la baralla no va ser “espontània”, sinó que hi havia una “preparació prèvia”. L’agent, valencià i amb només un any d’experiència a Altsasu, va haver de “trencar abruptament” amb la seva nova destinació i va estar vuit mesos de baixa per l’operació del turmell. Avui és el torn dels testimonis de l’acusació.

stats