DIVISIÓ A L’INDEPENDENTISME
Política 18/07/2018

Xoc de JxCat i ERC per la suspensió de Puigdemont

Els republicans acusen la llista del president de “mentir” i afirmen que la confiança queda tocada

Núria Orriols / Marc Toro
4 min
El ple del Parlament buit després que la mesa no assolís un acord sobre la suspensió dels diputats processats per rebel·lió.

BarcelonaLa suspensió de l’expresident Carles Puigdemont com a diputat va portar ahir JxCat i ERC a protagonitzar una nova guerra oberta que, en paraules del republicà Sergi Sabrià, deixa “trencada” la confiança entre dos grups parlamentaris que, malgrat la majoria que formen al Parlament, han evidenciat la seva divisió en diferents ocasions aquesta legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que fa gairebé deu dies que es va fer pública la resolució del jutge Pablo Llarena, ahir l’independentisme no va ser capaç d’arribar a un acord sobre les suspensions dels sis parlamentaris processats per rebel·lió i va provocar la desconvocatòria del ple previst. I no només això, sinó que l’episodi va fer trontollar el pacte de legislatura entre JxCat i ERC: els primers van acusar els republicans d’aliar-se amb el PSC i “incomplir” un suposat acord amb ells per deixar al marge Puigdemont de la suspensió; i els segons van dir que la llista del president havia “mentit de manera desmesurada” i s’havia tancat en banda pel cas de Puigdemont. La crisi pública va ser de tal magnitud que va obligar el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, a conversar després del xoc per rebaixar la tensió i aïllar l’executiu de les discrepàncies, segons va avançar Efe i va confimar l’ARA.

La jornada parlamentària, que estava previst que s’allargués tot el dia amb un doble ple a l’hemicicle, va quedar interrompuda al migdia després de les infructuoses reunions i contactes entre els grups als passadissos de la cambra. Després de tres hores, la reunió de la mesa que havia de desencallar la qüestió dels diputats va acabar sense un acord, cosa que va abocar la junta de portaveus a decidir -amb els vots en contra de Cs i la CUP- que el ple no es fes.

Què va passar, dins la reunió? El president del Parlament, Roger Torrent, va sotmetre a votació un text en què se suspenien els diputats i se substituïen per d’altres que ja formen part del grup parlamentari perquè poguessin continuar amb el vot delegat. ERC i el PSC van acceptar el redactat -basat en el dictamen dels lletrats- però el text no va prosperar pel vot en contra dels dos membres de Ciutadans i un vot de Josep Costa, de JxCat. La formació va votar dividida perquè l’altre membre de la mesa, Eusebi Campdepadrós, va abstenir-se. Des de feia dies Costa i Campdepadrós havien mantingut discrepàncies sobre la manera d'abordar la suspensió -ho van expressar en la reunió que JxCat va mantenir dimarts, en què es va copsar la divisió del grup parlamentari- i segons els republicans això es va traslladar amb un sentit de vot diferent a la mesa.

Ara bé, fonts de JxCat neguen que hi hagués divisió. Tot i reconèixer les discrepàncies prèvies dels dos diputats, afirmen que durant la reunió tots dos van defensar deixar Puigdemont al marge de la suspensió. Critiquen que Torrent va posar a votació un text que no havien pactat amb ells, sinó amb el PSC, i que no especificava que era un acord només per a aquest ple -a l’espera que Llarena resolgués els recursos- i no diferenciava entre presos i exiliats. JxCat va defensar ahir que Campdepadrós es va abstenir per expressar que el seu grup sí que acceptava la suspensió dels diputats empresonats -a petició de les defenses- però no la de Puigdemont.

El debat dels matisos, amb tot, va quedar en un segon pla quan les discrepàncies que ERC i JxCat havien mantingut a les reunions van esclatar amb rotunditat a la sala de premsa. El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va acusar els republicans de “blanquejar la dignitat dels diputats” amb el PSC i va assegurar que havien incomplert un acord amb ells. “La suspensió de Puigdemont és, per a nosaltres, una línia vermella”, va dir Pujol. Unes afirmacions que Sabrià va respondre enervat: “El que ha passat en aquest faristol és intolerable”, va sentenciar després d’escoltar-lo. “JxCat està mentint de manera desmesurada”, va afirmar sobre l’existència d’un pacte. Tot i els esforços del vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència Elsa Artadi per trobar el consens -amb missatges constants als membres de la mesa-, l'intercanvi de declaracions i la sensació de trencadissa va ser inevitable.

Enmig dels retrets entre JxCat i ERC, la CUP va deixar clar que cada cop està més lluny de les altres dues forces independentistes. La diputada anticapitalista Maria Sirvent va lamentar que la mesa es plantegi acatar la suspensió dels diputats ordenada per Llarena, argumentant que qualsevol acció encaminada a donar compliment a la interlocutòria suposa vulnerar “de manera flagrant” els drets polítics dels diputats processats. Va reclamar que es convoqui de manera urgent la comissió de l’estatut dels diputats perquè emeti un dictamen sobre la suspensió dels parlamentaris processats i que, posteriorment, la decisió la prengui el ple.

La divisió no es va limitar a l’independentisme. El posicionament del PSC al costat d’ERC va ser el blanc de les crítiques de Cs i PP, que van acusar els de Miquel Iceta de fer el joc al Procés. Paradoxalment, el líder socialista va acusar del mateix Cs per haver votat amb JxCat. La líder del partit taronja, Inés Arrimadas, considera que el PSC va contribuir ahir a “silenciar l’oposició” i “tancar el Parlament”. Iceta va girar la truita afirmant que Cs s’havia “posat d’acord amb l’independentisme” quan va votar al costat de JxCat en contra de la proposta de Torrent. “Avui és un dia trist per a les institucions catalanes”, va lamentar Iceta, i va afegir que el Parlament va demostrar ser un “ostatge dels interessos de Puigdemont”.

Els comuns, enmig del foc creuat, van lamentar el desacord entre JxCat i ERC. “Constatem la desorientació absoluta de les forces que governen el país”, va dir Xavier Domènech, també crític amb Llarena per “l’absurditat” de la seva decisió.

El jutge va tornar a marcar la vida parlamentària amb una interlocutòria. El sainet d’ahir va acabar amb una profunda divisió en l’independentisme. I tot plegat sense que quedi clar si el Parlament considera que els diputats estan suspesos o no.

stats