Política 03/06/2014

Guerra no veu "encertat" el moment de l'abdicació per les "assimilacions" amb la proclamació de la II República, el 1931

El diputat socialista i exvicepresident del govern espanyol considera que "es podrien haver evitat" els paral·lelismes amb la proclamació de 1931, després d'unes eleccions generals, si l'anunci no s'hagués fet immediatament després dels comicis del 25-M

Ara / Efe
1 min

MadridEl diputat del PSOE i exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra creu que el moment escollit per a l'abdicació del rei Joan Carles –després de les eleccions europees del passat 25 de maig– "no és gaire encertat", perquè, segons diu, pot produir-se "una assimilació" amb la proclamació de la Segona República Espanyola, el 1931, precedida d'unes eleccions generals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Onda Cero, ha assenyalat que "aquesta assimilació es podria haver evitat". Això sí, Guerra ha dit que "abans o després" esperava l'abdicació del rei perquè, segons ha assegurat, Joan Carles "feia molt temps que meditava" sobre el tema, en concret "des de l'any 2010".

Cap relació amb Rubalcaba

Guerra no creu que hi hagi "relació directa" entre aquesta notícia i la decisió de la renúncia d'Alfredo Pérez Rubalcaba a liderar la secretaria general del PSOE. Rubalcaba seguirà sent el cap dels socialistes fins al proper 27 de juliol, quan se celebrarà el congrés extraordinari del partit per elegir el nou líder.

Segons la seva opinió, el príncep Felip, que serà el proper rei, és "més distant" que el seu pare: "El seu pare era un home de caràcter extravertit, proper i molt trempat, cosa que el fill no té. No és un defecte sinó que és diferent", ha puntualitzat.

Per Guerra, un rei "que intervingui" en política "estarà condemnat a desaparèixer": "arbitrar i moderar està bé però ficar-se en decisions polítiques és un error que mai ha de cometre un rei", ha manifestat, i ha precisat que a Alfons XIII "li va costar la Corona".

stats