CAP AL 26-J
Política 31/05/2016

Guindos refreda l’eufòria de les promeses electorals de Rajoy

El ministre vaticina ajustos i el president promet rebaixes d’IRPF

Dani Sánchez Ugart
3 min
Guindos refreda l’eufòria de les promeses electorals de Rajoy

MadridL’alegria amb què el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, promet rebaixes impositives abans de les eleccions ha sigut censurada per l’oposició i pels socis europeus. Però ja comença a ser qüestionada fins i tot per algunes veus pròximes al PP. Just el dia que el partit va presentar el compendi de promeses electorals fetes per Rajoy fins ara, que tornen a incloure la rebaixa de dos punts en el tipus màxim i mínim d’IRPF (que quedarien al 17% i al 43%, respectivament), entre altres mesures, el ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, va avisar des de Màlaga que si Espanya desaccelera caldran “noves retallades”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Guindos, encarregat de batallar amb les crítiques de Brussel·les pels reiterats incompliments d’Espanya dels objectius de dèficit, ha demanat no tirar enrere les reformes que s’han fet fins ara i ha reconegut que caldrà mantenir “els esforços” en la pròxima legislatura. Tot i que no es va referir a cap partit en concret (i el principal destinatari del seu missatge és Podem, que és qui promet més canvis en la política econòmica), de les seves paraules se’n poden desprendre també lliçons per a la formació que li va brindar la direcció del ministeri.

El ministre en funcions ja va anunciar que no repetirà com a responsable de cap cartera ministerial, encara que guanyi el PP, i no participa en la campanya, com tampoc ho va fer en la del 20 de desembre; entre altres coses, perquè no està afiliat al partit. Tot i així, les seves crítiques són una pedra a la sabata del candidat popular a les eleccions del 26 de juny, que intenta vendre un missatge d’eufòria econòmica, amb un programa que inclou, a més de la rebaixa del tipus marginal mínim de l’IRPF del 19% al 17% i del màxim del 45% al 43%, l’ampliació a quatre anys de la tarifa plana que deixa exempts de cotització a la Seguretat Social els primers 500 euros per als contractes indefinits. Rajoy també promet incrementar els xecs per a les famílies nombroses i per a les que tenen persones amb discapacitat, i duplicar el temps de la tarifa plana de 50 euros per a nous autònoms, dues mesures que farien més gran el forat de la Seguretat Social.

Rajoy, doncs, repeteix a grans trets els arguments que li van fer guanyar les eleccions passades. Ahir va dir des de Badajoz que la seva “gran prioritat” és “mantenir els serveis públics fonamentals”, a més d’un dels mantres que més subratlla: “Defensar la unitat de la nació espanyola, amenaçada per alguns”.

La nova estratègia digital del PP

Si els missatges són coneguts, el que és nou és l’estratègia digital. Els populars ja havien anunciat que pretenien intensificar la presència a les xarxes en aquesta campanya, i ahir hi va haver una mostra que va portar cua a Twitter. Rajoy va publicar a primera hora una imatge amb una línia vermella i el missatge “Després d’aquests mesos, així és com veig la situació política”. Els tuitaires es van abocar a imaginar -amb ironia, en molts casos- per què Rajoy resumia l’actualitat política amb una ratlla. Al cap d’uns minuts es va desfer el secret: el president en funcions es referia a les línies vermelles que marquen els altres partits: “Els espanyols demanen que les oblidem”.

Albert Rivera vindrà tres cops a Catalunya durant la campanya

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, busca la fórmula perquè no es repeteixi la decepció electoral del 20-D, i és conscient que Catalunya és un dels llocs on les seves expectatives van punxar, sobretot tenint com a referència un 27-S en el qual va ser segona força. És per això que el candidat dels liberals estarà tres dies de la campanya a Catalunya: l’11 de juny en un acte a Barcelona; el 13 de juny seguirà en directe el partit de futbol de la selecció espanyola contra la República Txeca, i el 24 de juny, dia de tancament, farà un altre acte. El cap de llista per Barcelona, Juan Carlos Girauta, iniciarà la campanya a Nou Barris.

stats