Política 02/12/2015

Homs defensa al Cercle d'Economia que la via d'encaix amb l'Estat està "exhaurida"

El cap de llista de Democràcia i Llibertat el 20-D advoca per "un canvi d'estratègia" per la manca de resposta a les reivindicacions catalanes per part de Madrid

Núria Orriols
3 min
Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat el 20-D, aquest dimecres al Cercle d'Economia / PERE VIRGILI

BarcelonaSi l'estratègia de sempre no funciona, cal canviar. Aquesta és la màxima que Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat el 20-D, ha defensat aquest dimecres en una conferència al Cercle d'Economia, en al·lusió al projecte independentista que l'actual conseller de Presidència en funcions va a defensar a Madrid. Homs ha dit que Catalunya té un "projecte col·lectiu avançat en termes europeus" i amb un "gran potencial de competitivitat" però que necessita "eines" per seguir progressant. Unes eines que, ha dit, ara per ara l'estat espanyol no garanteix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant un públic majoritàriament masculí i un clima era advers pel darrer posicionament del Cercle respecte el procés sobiranista -va avisar que la declaració de ruptura havia propiciat fuga d'empreses i de les conseqüències negatives d'un Govern amb el suport de la CUP- ha asseverat que des del catalanisme s'ha buscat l'encaix des de fa més de trenta anys però que no s'ha aconseguit amb la seva plenitud. "Amb un excés d'eufòria hem intentat que el nostre projecte de país estigués compartit amb Espanya. No ens n'hem sortit gens", ha sentenciat.

En aquest punt, ha pogut posar d'exemple la sentència del Tribunal Constitucional sobre la declaració de ruptura-que s'ha emès durant el transcurs del col·loqui. Asseverant que no aturarà el full de ruta independentista, Homs ha considerat que és un "error monstruós" tractar el repte català a través dels tribunals. "La sentència no canvia res", ha assegurat, afegint que el Govern no deixarà de dur a terme el seu pla pel li digui un tribunal que està "presidit" pel mateix PP, en al·lusió a l'antiga militància de Francisco Pérez de los Cobos.

"Si tot el que hem fet per reivindicar instruments per fer efectiu el nostre de projecte de país no ha funcionat, aquesta via està exhaurida", ha dit Homs, exemplificant aquesta manca de resultats amb un llistat de reivindicacions que Catalunya ha portat a Madrid i no han rebut resposta positiva. Ha fet referència a l'Estatut d'autonomia, retallat pel Congrés dels Diputats i la sentència del Tribunal Constitucional del 2010; a la reivindicació del pacte fiscal el 2012; o a la consulta sobre el futur polític de Catalunya. A més, ha acusat l'Estat d'orquestrar una recentralització progressiva de competències a favor de La Moncloa.

"Nosaltres hem decidit canviar d'estratègia. No nego que hi ha costos però es tracta d'una decisió: si fins ara no ens n'hem sortit ho hem de fer diferent", ha dit. Així, Homs ha explicat que va al Congrés de Diputats a defensar l'estat propi ja que, a parer seu, és el que "convé" més a Catalunya. "Arrencarem amb un no gegantí, però vull fer entendre que si hi ha una independència pactada és millor que si no n'és", ha asseverat.

En el torn de debat, moderat pel president del Cercle, Antón Costas, ha pres la paraula l'advocada Marta Plana, que va ser número 3 d'Unió el 27-S. Presentant-se com a emprenedora, ha explicat que a causa de la "inestabilitat" a Catalunya -fruit, ha dit, de la declaració de ruptura al Parlament- ha hagut de traslladar la seva empresa de Barcelona a Madrid (la seva intervenció ha arrencat aplaudiments d'un sector de l'auditori). Homs ha replicat a Plana que "algun motiu més" ha de tenir per haver marxat de la capital catalana i ha aclarit que en la declaració de ruptura "no es parla de nacionalitzacions ni desprivatitzacions, ni tan sols de desobediència". "El meu programa no és el de la CUP", ha dit.

A l'acte hi eren presents també els membres de la llista de Democràcia i Llibertat Carles Campuzano i Lourdes Ciuró.

stats