Política 30/10/2012

Homs: "La posició de la Comissió Europea sobre el cas català encara s'ha d'aclarir"

El portaveu del Govern subratlla les contradiccions de Brussel·les i critica que Madrid hagi exigit un posicionament de la UE en un tema que només és "un debat públic" no plantejat formalment

Marc Colomer
2 min
LA QUEIXA DEL GOVERN El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va assegurar ahir que la duplicitat normativa va en contra de les inversions econòmiques.

Barcelona"La posició de la Comissió Europea sobre el cas català encara s'ha d'aclarir." Així veu el portaveu del Govern, Francesc Homs, l'embolic de declaracions i filtracions que arriben des de Brussel·les i Madrid en relació a l'eventual reacció de la Unió Europea en cas que Catalunya s'independitzés. Arran de la carta de la comissària europea Viviane Reding enviada a Madrid, en què se suposa que accepta el punt de vista del govern espanyol i que retira el que va dir a Sevilla –que Catalunya no havia de quedar necessàriament fora de la UE en cas d'independència–, Homs ha subratllat les contradiccions que afloren en els missatges de Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern ha restat importància aquest dimarts a la carta. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha replicat aquesta informació, que va avançar l'ARA dies enrere, citant el criteri expressat pel comissari europeu Joaquín Almunia: "Recordo que el comissari Joaquín Almúnia, que no és sospitós de ser procliu a la idea de l'estat propi, deia la setmana passada a Barcelona que no és honest dir de manera taxativa que Catalunya quedaria fora de la UE si esdevingués estat".

En roda de premsa després de la reunió del consell executiu, Homs ha subratllat les contradiccions que hi ha en el si de la Unió Europea entorn al procés català. Ha recordat, això sí, que Catalunya, de moment, “formalment per la part catalana no s'ha plantejat res de cara a les institucions europees, i deu ser normal que les institucions europees no plantegin una posició definitiva”. En qualsevol cas, però, no ha amagat que el Govern treballa amb la hipòtesi que un procés plantejat en termes exclusivament pacífics i democràtics "en el marc d'Europa hauria de tenir recorregut".

El pronunciament que volia Espanya

"El més sorprenent és que el govern espanyol, i em consta que va sorprendre a tot arreu, va demanar un pronunciament sobre el cas de Catalunya a la Comissió Europea, quan el procés de Catalunya està, de moment, en el terreny del debat i res més. El poble no s'ha pronunciat, és actuar preventivament i de manera contradictòria, tenint en compte que els poders públics espanyols diuen que això no passarà mai", ha afegit. "En tot cas, nosaltres ens ho mirem amb un gran respecte i prou", ha sentenciat.

Homs, a més, ha evitat respondre si el Govern demanarà a la Comissió que es pronunciï sobre l'escenari en cas d'independència catalana: "Abans de les eleccions crec que no té sentit un pronunciament, fins que el poble de Catalunya hagi orientat les coses en un sentit o altre”. En qualsevol cas, serà el proper Govern el que haurà de "decidir" si demana un pronunciament formal.

stats