Política 17/11/2014

Quins compareixents ha demanat cada partit a la comissió d'investigació del frau fiscal?

L'oposició obligarà a comparèixer els fills de Pujol. Només el PP i C's demanen que comparegui Artur Mas

Ara / Agències
5 min
El fiscal d’Anticorrupció creu que és “dubtosa” la procedència dels fons de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

BarcelonaLa comissió d'investigació sobre frau i evasió fiscal arrencarà demà dimarts marcada, especialment, pel cas Pujol. Tots els partits de l'oposició ja han anunciat que demanaran que comparegui no només l'expresident, sinó també la seva família. En canvi, només el PP i Ciutadans consideren d'entrada necessari que també comparegui el president de la Generalitat, Artur Mas, per donar explicacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CiU demana Montoro, Fernández Díaz, Moragas i Bárcenas

CiU ha demanat les compareixences dels ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz; del cap de gabinet de la Moncloa, Jorge Moragas; de l'extresorer del PP Luis Bárcenas; de la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i del mateix expresident de la Generalitat Jordi Pujol, davant la comissió d'investigació sobre frau fiscal. Es tracta de la comissió parlamentària creada per indagar el cas Pujol i altres afers semblants.

La llista d'ERC inclou Bustos, Camacho, Aznar i Felipe González

ERC vol que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol torni a comparèixer al Parlament per aclarir tot allò que no va deixar clar en la compareixença del 26 de setembre. Els republicans han inclòs el seu nom a la llista de compareixents a la qual ha tingut accés l'ACN i que registraran el pròxim dilluns al Parlament. Al costat del nom de Pujol també hi figuren els dels seus fills Jordi, Oleguer i Oriol, imputats en diversos casos de presumpta corrupció. A més dels membres de la família Pujol Ferrusola, Esquerra ha pensat en Felipe González, José María Aznar, Cristóbal Montoro, Alícia Sánchez-Camacho, Javier Nart i Manuel Bustos, entre altres, però no en el president del Govern, Artur Mas.

El PSC també vol que comparegui Pujol i tres fills seus

El PSC també ha demanat la compareixença de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i de tres fills seus: Jordi, Oriol i Oleguer. Entre els compareixents reclamats també hi ha una néta, Mercè Gironès. Els socialistes catalans no veuen necessària la compareixença d'Artur Mas. Entre els experts que han demanat hi ha l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo i el periodista Ernesto Ekaizer.

La llista del PP: Mas i tots els portaveus parlamentaris menys Sánchez-Camacho

El PP a Catalunya vol que el president de la Generalitat, Artur Mas, i part del seu Govern, a més de l'expresident José Montilla i el líder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida, compareguin a la comissió d'investigació. La llista de compareixences que sol·liciten també inclou tota la família Pujol Ferrusola, la germana, el cunyat de l'expresident Pujol i les parelles dels fills, a més dels líders dels grups parlamentaris de CiU, Jordi Turull; d'ERC, Oriol Junqueras; del PSC, Miquel Iceta; d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i de C's, Albert Rivera, però no la de la seva líder, Alícia Sánchez-Camacho, relacionada amb el cas d'espionatge polític que va desembocar en la investigació del que ha acabat sent el cas Pujol.

Els consellers que el PP vol fer comparèixer són la vicepresidenta, Joana Ortega; el d'Interior, Ramon Espadaler; el d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el de Justícia, Germà Gordó. En la llarga llista de possibles compareixents que proposa el PP hi figuren també Fèlix Millet i Jordi i Gemma Montull, l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, els exfiscals Carlos Jiménez-Villarejo i José María Mena el conseller delegat d'AndBank Jordi Comas, l'exvicepresident del Govern Josep-Lluís Carod-Rovira, l'exsecretari general de Presidència Lluís Prenafeta, els exconsellers Macià Alavedra, Jaume Roma, Jordi Planasdemunt, Josep Maria Cullell i Josep Manuel Basáñez, entre altres alts càrrecs i ex alts càrrecs de la Generalitat.

La llista d'ICV: de Marta Ferrusola a Jorge Moragas i Daniel Osàcar

ICV-EUiA pretenen centrar la comissió en el cas Pujol per esclarir si es tracta d'un "clan familiar" o bé si implica CDC, la Generalitat o, fins i tot, el govern espanyol. La llista de compareixents l'encapçalen l'expresident Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i sis dels set fills de la parella. També proposen cridar els expresidents espanyols Felipe González i José María Aznar i els directors de l'Agència Tributària durant alguns dels seus governs, Carles Sumarroca i Juana María Lázaro.

Entre els testimonis també destaquen l'ex secretari general de Presidència, Lluís Prenafeta, i l'exconseller Macià Alavedra, tots dos vinculats a la trama de corrupció del cas Pretòria; l'exdiputat a les Corts i ex secretari general de CDC, Miquel Roca; l'extresorer de Convergència, Daniel Osàcar, i diversos alts càrrecs de la Generalitat. Al costat dels noms dels polítics i tècnics de l'administració pública situen els d'alguns empresaris com el de Javier de la Rosa, Fidel Pallerols, Vicenç Gavaldà –condemnats per diversos casos de corrupció– i Juan Antonio Salguero –que va denunciar haver pagat comissions per obtenir obra pública de la Generalitat i va acabar imputat pel cas Adigsa–, entre altres.

ICV-EUiA també vol estirar del fil de l'espionatge de Método 3 i proposa les compareixences de Maria Victòria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, i de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, així com la del cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas. Banquers i gestors de fons andorrans completen la llista de testimonis dels ecosocialistes.

Ciutadans sí que demana explicacions de Mas i de membres del tripartit

Els compareixents proposats per Ciutadans van des del president Artur Mas, l'expresident Jordi Pujol, els seu set fills; la seva germana; el seu cunyat; una de les seves nétes, Mercè Gironès; la dona d'Oriol Pujol, Anna Vidal, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Maria Victòria Álvarez. També demanen la compareixença d'antics consellers com Lluís Prenafeta, exsecretari de la Presidència de la Generalitat; Macià Alavedra, exconseller d'Economia; Antoni Subirà, i l'exconseller d'Indústria, pel que fa a CiU, i Xavier Vendrell i Segura, exconseller de Governació i Josep-Lluís Carod-Rovira, exvicepresident de la Generalitat, pel que fa al tripartit.

La CUP també vol que parlin Felip Puig i Germà Gordó

La CUP vol que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol torni a comparèixer al Parlament davant les insuficients explicacions que consideren que va donar el 26 de setembre. Aquest cop, en el marc de la comissió d'investigació sobre frau i evasió fiscal i corrupció política. Al costat del seu nom apareixen el de la seva dona, Marta Ferrusola, i de tres dels seus fills: Jordi, Oriol i Oleguer. A més, la CUP vol sentir les explicacions d'algunes de les principals fortunes catalanes investigades per frau fiscal, com ara Emili Quatrecasas o Josep Maria Sanahuja, i altres de ja condemnats, com Josep Lluís Núñez i Albert Carulla. El llistat provisional no inclou el president de la Generalitat, Artur Mas.

El document amb què treballa la CUP sí que inclou altres membres de l'actual Govern, com el de Felip Puig, en qualitat d'exconseller durant l'era Pujol, i el del titular de Justícia, Germà Gordó. Els diputats de l'esquerra independentista també volen sentir les explicacions dels exconsellers Lluís Recoder i Pere Macias.

La CUP proposarà la compareixença de l'expresident socialista José Montilla, així com d'altres membres destacats del seu gabinet: l'exvicepresident Josep Lluís Carod-Rovira i l'exconseller Joaquim Nadal, per tal d'investigar presumptes irregularitats en el cobrament de comissions i altres afers relacionats amb obres públiques. També destaquen altres alts càrrecs del PSC, com Daniel Fernández i Manuel Bustos.

stats