Política 11/01/2013

Herrera retreu a CiU i ERC que facilitin que el PSC es despengi del dret a decidir amb "qualsevol excusa"

El líder ecosocialista creu que la proposta de declaració de sobirania és un plebiscit independentista i reclama que s'obri a tots els partits favorables a la consulta

Ara
2 min
ESCEPTICISME GENERAL  PSC i ICV van criticar l'acord CiU-ERC perquè consideren que segresta el dret a decidir.  A la imatge Joan Herrera i Joan Mena, d'ICV-EUiA.

BarcelonaEl secretari general d'ICV, Joan Herrera, s'ha fixat aquest divendres com a repte "eixamplar la declaració de sobirania i intentar millorar-ne el contingut". "Algú hauria d'aclarir què vol: un plebiscit entorn de la independència o una consulta", ha criticat en relació a la proposta de CiU i ERC, que considera que dificulta el consens i pressuposa un camí cap a l'estat independent i exclou altres opcions com el federalisme. Tot i això, el líder ecosocialista ha deixat clar que "ICV s'identifica amb gairebé tot el text" i el partit "no es despenjarà del dret a decidir, per més que [CiU i ERC] siguin maldestres" i s'ha mostrat convençut que "acabarem votant una declaració que serà de la majoria". Entre les mancances que hi troba i que pretén esmenar, Herrera ha apuntat que volen evitar que la consulta sigui un plebiscit independentista, que expliciti el compromís amb la "cohesió social i territorial" i que es prevegi una comissió parlamentària per exercir el dret a decidir i un acord nacional que sumi els agents socials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el líder ecosocialista vol evitar, en relació al PSC, que "aquells que vulguin posar qualsevol excusa per despenjar-se no ho facin", el que "les formes maldestres de CiU i ERC posen fàcil". "A alguns no els importa tant el dret a decidir com l'interès partidista", ha insistit per tornar a reclamar que el procés es lideri des del Parlament i estigui obert a tots els partits que ho desitgin.

Dolors Camats critica que la declaració sigui excloent

Així, ICV creu que la declaració sobiranista pactada per CiU i ERC amb la voluntat que l'aprovi el Parlament "és excloent" perquè planteja la consulta "com un plebiscit per la independència". En declaracions a Catalunya Ràdio, la portaveu parlamentària Dolors Camats creu que el text actual està escrit com si "el procés de consulta tingués un únic resultat possible". Concretament, ICV no veu clar que en la declaració s'hi digui que l'objectiu de l'exercici del dret a decidir sigui "fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou Estat dins el marc europeu".

"No sembla que el text estigui pensat per sumar gaire més adhesions", ha dit. ICV troba "un error d'entrada plantejar un text acordat a dos". "Ens hem de carregar de legitimitat, tothom que estigui a favor de la consulta s'hi ha de sentir representat". "El procés està empetitint el dret a decidir", ha remarcat.

ICV defensa altres aspectes de l'esborrany, com el fet que s'hi digui que "Catalunya és un subjecte jurídic i polític". Camats demana a CiU i ERC que facin "menys partit i més país".

stats